Vitaminen

VitaminesVeel mensen vinden het belangrijker om macronutrienten zoals eiwit en koolhydraten binnen te krijgen dan micronutriënten zoals vitaminen en mineralen. Echter zijn deze vitaminen en mineralen cruciaal voor ons lichaam door bijvoorbeeld het ondersteunen van het immuunsysteem en daarnaast zijn ze ook belangrijk voor spieropbouw.

 

Veel mensen denken dat ze voldoende binnenkrijgen door hun voeding. Echter is inmiddels gebleken dat een groot aantal mensen toch niet genoeg binnenkrijgt. Vooral fanatieke sporters kunnen makkelijk een tekort hebben. Sporters en in het speciaal krachtsporters hebben meer vitaminen en mineralen nodig om katabolische reacties tegen te gaan.

Vitamine tekort

Een vitamine tekort kan ernstige gevolgen hebben. Vitaminetekorten ontwikkelen zich meestal langzaam gedurende enkele maanden tot jaren. Symptomen zijn vaak zeer subtiel in het begin maar worden steeds erger naar mate de deficiëntie verergert. Vitamine tekorten kunnen bijvoorbeeld lijden tot: een slechte concentratievermogen, slapeloosheid, vermoeidheid.

Vitamine overschot

Je zult zelfs bij een gezond voedingspatroon geen vitamine overschot krijgen van het nemen van een multivitaminen supplement. Echter is dit wel mogelijk wanneer dagelijks meerdere zeer sterk gedoseerde vitamine supplementen worden genomen. Een overschot aan vitaminen zal niet snel voorkomen en een dodelijke overdosis komt vrijwel nooit voor. Wel is het belangrijk om te beseffen dat een overschot vervelende bijwerkingen zoals diarree kan hebben.

Meer informatie over vitaminen

in de volgende artikelen kun je informatie vinden over de functies van de verschillende vitamines en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook wordt er beschreven wat goede bronnen zijn en wat overschotten en tekorten voor gevolgen kunnen hebben.

Vitaminen kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

vitaminen     vitaminen kopen     vitamine a bodylab     multi vitaminen