Vitamine B1

Vitamine B1 ook wel thiamine genoemd, is een van 8 B-vitaminen. Thiamine heet vitamine B1 omdat dit de eerst ontdekte b-vitamine is. Alle B-vitaminen helpen het lichaam bij het omzetten van voedsel in brandstof (glucose) dat wordt gebruikt om energie te produceren. Deze B-vitaminen helpen het lichaam ook bij het verteren van vetten en eiwitten. B-vitamines zijn daarnaast nodig voor een gezonde huid, haar, ogen, en lever. Ze helpen ook het zenuwstelsel goed te laten functioneren en zijn nodig voor een goede werking van de hersenen.

Net als andere B-complex vitaminen wordt thiamine gezien als een “anti-stress” vitamine omdat het je immuunsysteem versterkt en het je lichaam in staat stelt om stress beter te weerstaan.

Vitamine B1 tekort

Een tekort aan vitamine B1 is zeldzaam maar alcoholisten, mensen met de ziekte van Crohn en mensen met anorexia kunnen deficiënt zijn. Symptomen van thiamine deficiëntie zijn: vermoeidheid, prikkelbaarheid, depressie en buikpijn. Mensen met een thiamine deficiëntie hebben ook moeite met het verteren van koolhydraten. Dit kan ervoor zorgen dat een stof genaamd pyrodruivenzuur wordt opgebouwd in de bloedbaan waardoor een verlies van mentale alertheid, ademhalingsproblemen en schade aan het hart ontstaat. Tevens kan dit zorgen voor een ziekte genaamd beriberi.

Teveel vitamine B1

Thiamine is over het algemeen veilig. Wanneer je meer vitamine B1 binnenkrijgt dan nodig, zul je dit simpelweg uit plassen. Een zeer hoge doses kan wel maagklachten veroorzaken. Je moet er ook rekening mee houden dat het nemen van één van de B-vitaminen voor een lange periode kan leiden tot een verstoring van andere belangrijke B-vitamines. Om deze reden kun je vaak beter een vitamine B-complex nemen die alle B-vitamines bevat.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1 (in mg per dag)

Leeftijd mannen vrouwen
0 – 6 maand 0,2 0,2
7 – 12 maand 0,3 0,3
1 – 3 jaar 0,5 0,5
4 – 8 jaar 0,6 0,6
9- 13 jaar 0,9 0,9
14 – 18 jaar 1,2 1,0
19+ 1,2 1,1
Zwanger 1,4
Borstvoeding 1,4

Bronnen vitamine B1

De meeste voedingsmiddelen bevatten kleine hoeveelheden thiamine. Grote hoeveelheden kunnen worden gevonden in varkensvlees, orgaanvlees en graanproducten. Andere goede voedingsbronnen van thiamine zijn onder andere: asperges, broccoli, ui, wortelen en spinazie.

Vitamine B1 kan ook worden gevonden in multivitaminen, vitamine B-complex of als individueel product. Het is verkrijgbaar in diverse vormen zoals tabletten, softgels en zuigtabletten. Het kan ook als thiamine chloorhydraat of thiamine mononitraat worden geëtiketteerd.

Vitamine B1 Kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

vitamine b1 body&fit     vitamine b1 xxlnutrition     vitamine b1 bodylab     vitamine b1