Proteïne poeder

proteine poederProteïne poeder ofwel eiwit poeder wordt steeds populairder en vaker gebruikt. Het is dan ook mogelijk om proteïne poeder te kopen bij bijna elke voedingswinkel en bij vele webshops. Door de snelle ontwikkeling op dit gebied is het vaak mogelijk om voor een proteine poeder te kiezen die bij jou past, zo kun je onder andere kiezen uit kant en klare proteïne shakes, afvalshakes en shakes voor tussen maaltijden. Echter kan dit ruime aanbod het moeilijk voor mensen om de juiste shake te kiezen. Wij gaan proberen je te helpen bij de keuze door meer informatie te geven over de verschillende eiwit poeders en door de voor en nadelen te benoemen.

Wat is proteïne ofwel eiwit ?

De bouwstenen waaruit eiwitten bestaan worden aminozuren genoemd. Er zijn 20 van deze aminozuren die het lichaam gebruikt om eiwitten te maken. Al deze eiwitten vervullen vele lichaamsfuncties. Zo zijn ze bijvoorbeeld noodzakelijk voor de productie van hormonen, transport van stoffen in het bloed en daarnaast ondersteunen ze de groei en het herstel van spieren. Spiervezels scheuren tijdens het trainen en voor het herstel hebben deze vezels een constante aanvoer van aminozuren / eiwitten nodig. Hierdoor zijn deze voedingsstoffen nodig om spieren groter en sterker te maken. Door deze belangrijke eigenschappen worden eiwitten gezien als de belangrijkste bouwsteen van klieren, organen en spieren.

Wat is proteïne poeder ?

Proteïne poeder is een voedingssupplement dat een hoog percentage eiwitten bevat. Deze supplementen komen in poedervorm, en kunnen worden gemengd met water of melk om een proteïne shake te maken. Deze proteïne shakes bevatten veel eiwitten en zijn daarnaast laag in vetten en koolhydraten. 

Waarom zijn deze supplementen zo populair?

Eiwit poeders zijn erg populair om goede redenen, ze zijn:

  • Handiger dan eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren en zuivel
  • Vet en cholesterolvrij of bevatten slechts een klein deel van het vet en cholesterol dat gevonden wordt in andere eiwitrijke voedingsmiddelen
  • Goedkoop in vergelijking met eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees en vis
  • Gunstig op meer manieren dan alleen het leveren van extra eiwitten
  • Goed van smaak en kunnen worden gebruikt door de hele familie

Soorten proteïne poeder

Proteïne poeder is te verkrijgen in veel soorten, smaken en vormen. Veel mensen hebben dan ook moeite met het sorteren van alle opties en het kiezen van de juiste. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben we artikelen geschreven over alle verschillende soorten proteïne poeder en de voordelen en verschillen van elk.

Whey concentraat:

Whey concentraat is de meest basisvorm van proteïne poeder. De meeste proteine shakes bestaan dan ook uit deze vorm van eiwitten. Deze soort poeder ontstaat als bijproduct tijdens de productie van kaas, en bestaat vaak rond de 80% uit eiwitten. De overige 20% zijn vaak vetten of koolhydraten in de vorm van lactose. Indien je niet lactose intolerant bent, of een snel absorberende shake wil, is deze vorm van proteïne poeder prima! 

Whey isolaat:

Whey isolaat ontstaat door componenten van whey concentraat te scheiden. Het belangrijkste verschil tussen deze vormen is het eiwitgehalte en de absorptiesnelheid. Whey isolaat bevat hogere percentages eiwitten en kunnen daarnaast puur genoeg zijn om vrijwel geen lactose, koolhydraten en vetten te bevatten. Deze vorm is ideaal voor mensen die lactose intolerant zijn, of eiwitten zoeken die snel door het lichaam worden opgenomen.

Whey hydrolisaat

Whey hydrolisaat ontstaat zodra whey concentraat en whey isolaat het proces van hydrolyse ondergaan. In dit proces worden de aminozuurbindingen gebroken waardoor de eiwitfracties kleiner zijn. Dit betekend dat whey hydrolisaat ontzettend snel wordt opgenomen door ons lichaam. Echter is het door dit proces ook duurder en bitter qua smaak. Whey hydrolisaat is een goede keuze om te nemen indien je spijsverteringsproblemen hebt of als je zo snel mogelijk eiwitten in je lichaam wil krijgen na een training, toch is whey isolaat bijna net zo goed en een stuk goedkoper.

Caseïne

Caseïne is de naam die wordt gegeven aan een soort eiwitten die langzaam worden verteert en afkomstig zijn van melk. Caseïne wordt langzaam verteert in ons lichaam waardoor ons lichaam gedurende enkele uren is voorzien van eiwitten. Hierdoor zijn deze soort proteïne poeders ideaal om te nemen voordat je gaat slapen of wanneer je langere tijd niet kunt eten.

Meer informatie over Eiwit shakes

Voor meer informatie kun je op een van de onderstaande namen klikken. In deze artikelen vind je meer informatie over het betreffende soort.

Proteine poeder kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

proteine poeder body en fit  whey isolaat xxlnutrition  proteine poeder kopen proteine poeder