Caseine

Caseine is een soort eiwit dat langzaam wordt opgenomen door het lichaam. Bij sommige soorten caseine duurt het zelfs tot zeven uur om volledig te worden verteerd. Dit betekent dat deze een langzame en constante afgifte van aminozuren aan het lichaam bieden. Deze langzaam verteerbare eiwitten zijn zeer geschikt voor aanvulling tussen de maaltijden, voor het slapen gaan of wanneer je geen kans hebt om te eten voor enkele uren. Het hebben van een constante aanvoer van aminozuren zal helpen bij het voorkomen dat  spieren worden afgebroken voor aminozuren.

Informatie over Caseïne

Caseïne is zuiveleiwit en vertegenwoordigt bijna 80% van de eiwitten in koemelk. Het bevat een zeer rijke verzameling van aminozuren die vrijwel identiek zijn aan whey proteïne. Deze poel van aminozuren is rijk aan essentiële aminozuren die verantwoordelijk zijn voor eiwitsynthese.

Wanneer je caseïne binnenkrijgt vormt het een klont in de maag waardoor het minder snel wordt geabsorbeerd door het lichaam. Hierdoor worden aminozuren minder snel vrijgegeven. Deze langzame maar gestage stroom van aminozuren zorgen voor langdurige eiwitsynthese. Dit maakt caseïne het ideale eiwitsupplement om te nemen voor het slapen gaan. Ook kan het handig zijn om te nemen wanneer je een lange periode niet de tijd of mogelijkheid hebt om te eten.

Net als whey proteïne zijn er tal van standaard keuzes als het gaat om caseïne supplementen. De meest voorkomende caseïne supplementen zijn melkeiwit, caseïnaat en micellar caseïne.

Whey proteine of caseïne

De keuze tussen whey proteïne en caseïne zou geen probleem moeten zijn of worden. Ze hebben een vergelijkbaar aminozuurprofiel en verschillen alleen qua verteringssnelheid. Om deze reden wordt vaak aangeraden om beide soorten proteïne poeders te nemen.

Caseïnaat

Fabrikanten voegen calcium, natrium of kalium aan caseïne toe om caseïnaat eiwit poeders te maken. Caseïnaat bevat normaal gesproken meer dan 90% eiwit en is goed oplosbaar in vloeistoffen. Omdat “gewoon” caseïnaat goed oplosbaar is, kiezen fabrikanten er vaak voor om deze caseïne soort te gebruiken in hun producten.

Micellar caseine

Micellar caseine wordt meestal gemaakt door caseine te scheiden van melk, en de in melk aanwezige lactose, vet en whey door middel van microfiltratie. Bij dit lage temperatuurproces wordt gebruik gemaakt van keramische filters die de caseïne eiwitten niet beschadigen. Desondanks verwijdert dit proces wel de grote vetbolletjes die niet via ultrafiltratie verwijderd kunnen worden. Micellar caseine kan door het proces minder gemakkelijk zijn om te mengen in vloeistoffen, maar het verteert wel zeer langzaam. Om deze reden gebruiken veel mensen deze proteïne soort voor het slapen gaan.

Gehydrolyseerd caseïne eiwit

Gehydrolyseerd caseïne eiwit ontstaat door de hydrolyse van caseïne eiwit. Hydrolyse verbreekt de verbindingen tussen aminozuren, hierdoor ontstaan kortere eiwitketens. In tegenstelling tot andere caseïne eiwitten, worden gehydrolyseerde caseïne eiwit poeders wel snel verteerd en geabsorbeerd door het lichaam. Hierdoor zijn deze poeders goed te gebruiken voor en na de training. Het kan wel zo zijn dat sommige gehydrolyseerde caseïne eiwitpoeders bitter zijn van smaak, dit komt door de kortere eiwitketens.

Caseine kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

caseine-body&fit     caseine-xxlnutrition     caseine-bodylab     caseine