Melk proteine

Melk proteïne poeder wordt gescheiden van lactose en vet door een zacht filtratieproces dat beide grote eiwit bestandsdelen van melk intact laat. De twee eiwitsoorten die in melk proteïne zitten zijn caseïne en whey. Caseïne vertegenwoordigt ongeveer 80% van het eiwit in melk proteïne, en whey ongeveer 20%. Melk eiwitten zijn goed voor gebruik tussen de maaltijden en voor het slapen gaan, aangezien caseïne langzaam verteerd en voor een constante aanvoer van aminozuren naar de spieren zorgt. Doordat melkeiwit ook whey bevat die wel snel wordt opgenomen, kunnen deze proteïne poeders ook worden gebruikt voor en na het sporten. Dit wordt echter niet aangeraden vanwege de lage inhoud whey.

Melk proteïne poeder is beschikbaar in 2 vormen:
Melkeiwitconcentraat
Melkeiwit isolaat

Melk proteine concentraat

Melkeiwitconcentraat ofwel melk proteïne concentraat wordt gezien als een volledige zuiveleiwit dat zowel caseïne en whey eiwitten bevat. De eiwitconcentratie ligt bij melkeiwitconcentraat vaak tussen de 40 en 89 procent. Als het eiwitgehalte van melkeiwitconcentraat toeneemt zal de lactose verlagen. Om de voorbeelden die gegeven worden duidelijk te maken is het belangrijk om te beseffen dat melkeiwitconcentraat vaak wordt afgekort tot MPC (Melk proteïne concentraat).  MPC42 bevat maar 42 procent eiwit en 46 procent lactose, terwijl MPC80 maar liefst 80 procent eiwit en maar 4 procent lactose bevat. Typische melkeiwitconcentraten die aangeboden worden zijn: MPC42, MPC70, MPC75, MPC80 en MPC85.

Melkeiwitconcentraat kan geproduceerd worden door middel van ultrafiltratie of door menging van verschillende zuivelingrediënten. Hoewel ultrafiltratie de voorkeursmethode is voor het produceren, kan het  ook worden geproduceerd door de eiwitten uit melk te precipiteren of door droog mengen van de melkeiwitten met andere melkbestandsdelen. De kosten en de functionaliteit kunnen bij deze soort proteïne poeder erg variëren afhankelijk van hoe het geproduceerd wordt.

Melk proteïne isolaat

Melkeiwit isolaat ofwel melk proteïne isolaat is het product dat wordt verkregen door de gedeeltelijke verwijdering van de niet eiwit bestandsdelen (lactose en mineralen) uit magere melk. Dit zorgt voor een poeder dat 90% of meer eiwitten bevat. Melkeiwit isolaat kan worden verkregen door filtratie (microfiltratie, ultrafiltratie en diafiltratie), dialyse of elk ander proces waarin alle of een deel van de lactose wordt verwijdert op een veilige en geschikte manier. Het bevat de caseïne en whey eiwitten in hun oorspronkelijke verhoudingen die gevonden wordt in melk.

Melkeiwit isolaat bevat minimaal 90% eiwit. Het bevat weinig vet, koolhydraten of lactose. Ook is het zo dat melk proteine isolaat een zeer hoge aminozuur samenstelling heeft, wat het ideaal maakt voor gebruik in repen en goede shakes.

Melk proteine kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

melk-proteine-myprotein     melk proteine