Whey concentraat

Whey concentraat is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een goedkope en makkelijke eiwitbron. Whey concentraat is een van de meest basis vormen van eiwit en kan vrijwel bij elke supplementen winkel/webshop worden gevonden. Ondanks dat whey concentraat goed te verdragen is door de meeste lactose gevoelige mensen, zijn er enkele mensen die wel moeite hebben met het verteren door de aanwezige lactose. Ook zal het bij een enkeling kunnen lijden tot een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Ontstaan whey concentraat

Door het vloeibare deel van melk door een filter te laten gaan ontstaat whey proteïne. Het product dat achterblijft wordt gedroogd en vormt whey concentraat. Concentraat bevat variërende hoeveelheden vet en koolhydraten in de vorm van lactose. Het percentage van eiwit varieert van ongeveer 30% tot ongeveer 80%.

Kwaliteit van whey concentraat

Veel mensen hebben de indruk dat whey concentraat minder goed is dan een isolaat. Dit is echter niet waar. Hoewel een concentraat minder eiwit bevat per gram bevat dan een isolaat, heeft een goede kwaliteit concentraat allerlei interessante verbindingen die niet in de isolaten zitten. Goede concentraten bevatten veel hogere niveaus van groeifactoren, zoals IGF-1, TGF-1 en TGF-2. Ze bevatten veel hogere niveaus van verschillende fosfolipiden en verschillende bioactieve lipiden zoals geconjugeerd linolzuur. Ook bevatten concentraten vaak meer immunoglobulines en lactoferrine. Gegevens ontbreken over de vraag of deze verbindingen die in goede concentraten worden gevonden de spiermassa of de prestaties van een atleet beïnvloeden. Wel is het zo dat studies suggereren dat deze verbindingen de immuniteit en de darmgezondheid verbeteren. Het is zelfs zo dat deze nog vele andere effecten hebben die zowel voor atleten als niet sporters gunstig zijn. De nadelen van concentraten zijn dat ze iets minder eiwitten per gram bevatten dan een isolaat. Ook bevatten ze grotere hoeveelheden vet en lactose (deze vetten kunnen in feite ook een gunstig effect hebben). Mensen moeten niet de indruk hebben dat whey concentraat minder goed is dan een isolaat. Het is afhankelijk van je doel om te bepalen welke proteïne poeder beter is. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld lactose niet goed verdragen of proberen om vrijwel geen gram vet binnen te krijgen. Terwijl anderen de mogelijk gunstige effecten van de extra verbindingen in een concentraat willen. Whey concentraat kan zowel goed voor als na de training worden gebruikt. Natuurlijk kan het ook worden gebruikt als snack tussen de maaltijden.

Whey concentraat kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

Whey concentraat body&fit     whey-concentraat-xxl-nutrition     whey concentraat bodylab     whey-concentraat