Soja proteine

Soja proteïne is een eiwitsoort die alle negen essentiële aminozuren bevat. Soja proteine poeder wordt geproduceerd met behulp van sojameel. Het sojameel gaat door een water of alcoholextractieproces om zo de koolhydraten te verwijderen. Het sojameel wordt vervolgens gedroogd en gemalen. De resulterende soja proteïne is rijk aan glutamine en arginine en wordt snel verteert en geabsorbeerd door het lichaam. Tevens biedt het ook antioxiderede effecten en een aantal gezondheidsvoordelen. Dit maakt het een goed eiwit om voor en na de training te gebruiken. Veel mensen mijden soja proteïne omdat het grote hoeveelheden isoflavonen bevat, dit zou tot gevolg hebben dat het oestrogeen niveau stijgt. Inmiddels is uit verschillende onderzoeken gebleken dat soja eiwit geen effect heeft op zowel oestrogeen als testosteron. Tevens is gebleken dat soja proteïne dezelfde resultaten oplevert als whey proteïne qua hoeveelheid spiermassa opbouw.

Soja proteine concentraat

De meest voorkomende methode om soja concentraat te maken is alcoholextractie, deze methode resulteert echter wel in het meeste verlies van de soja isoflavonen. Wanneer de waterextractiemethode wordt gebruikt om de suikers te verwijderen blijven de isoflavonen wel goed behouden in het eindproduct. Soja proteïne concentraat behoudt de meeste vezels van de oorspronkelijke sojabonen en bevat normaal ten minste 65% eiwit. Het is wel belangrijk te beseffen dat de overige 35% bestaat uit koolhydraten en vet. Ook kan het eiwit verschillende qua oplosbaarheid, afhankelijk van de extractiemethode die is gebruikt.

Soja proteine isolaat

Soja isolaat is de soja proteïne met het hoogste gehalte aan eiwit. Soja isolaat wordt gemaakt door soja concentraat verder te verwerken. Tijdens dit proces wordt behalve het meeste vet ook de meeste koolhydraten verwijderd. Dit heeft tot gevolg dat soja isolaat uit maar liefst 90% eiwit bestaat. Hierdoor heeft soja proteïne isolaat een neutrale smaak in vergelijking met andere sojaproducten. Omdat de meeste koolhydraten worden verwijderd, zorgt soja isolaat niet voor winderigheid. Helaas is pure soja proteïne isolaat moeilijk te vinden in winkels en wordt het hoofdzakelijk gebruikt door de voedingsindustrie en minder door de consument . Soja isolaat komt voornamelijk voor in combinatie met andere voedingsingrediënten. Zo zijn shakes bijvoorbeeld vaak een mengsel van soja isolaat met smaakstoffen, mineralen en vitaminen.

Soja proteine kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

soja proteine body&fit     soja proteine xxlnutrition     soja proteine myprotein