Whey hydrolisaat

Whey hydrolisaat is de duurste whey proteïne soort van alle 3 (concentraat, isolaat en hydrolisaat). Het is een goede keuze om te nemen als je op zoek bent naar zeer snel verterende eiwitten of wanneer je kampt met spijsverteringsproblemen. Whey hydrolysaat ontstaat wanneer whey concentraat en whey isolaat de extra stap van hydrolyse ondergaan waardoor de aminozuur bindingen breken. Hierdoor is whey hydrolysaat het snelst verterende eiwit dat beschikbaar is. Whey hydrolysaat kan een bittere smaak hebben afhankelijk van de hoeveelheid hydrolyse dat het heeft ondergaan.

Waarschijnlijk heeft whey hydrolisaat niet de beste smaak door de bitterheid, maar dat kenmerk geeft wel aan dat er een grotere hoeveelheid kleinere eiwitfracties aanwezig zijn. Dit zorgt ervoor dat het een uiterst snel verterend eiwit is. Dit is dus het beste soort eiwit om onmiddellijk na de training te gebruiken.

Ook is whey hydrolisaat een goede keus als je last hebt van spijsverteringsproblemen zoals lactose of gluten intolerantie. Hydrolisaat zal waarschijnlijk voor minder problemen zorgen omdat bijna alle mogelijke allergenen tijdens het productieproces zijn verwijderd.

Whey concentraat, whey isolaat of whey hydrolisaat

Er zijn zoals eerder beschreven een aantal soorten whey proteïne poeders. Naast whey concentraat bestaat ook isolaat en hydrolisaat. Concentraat bevat een kleine hoeveelheid vet en lactose. Isolaat daarentegen is vrijwel zuiver eiwit waar bijna geen elementen van zuivelproducten in resteren. Concentraten zijn minder bewerkt waardoor ze minder eiwitten per dosering bevatten. Vaak bevatten concentraten tussen de 35 – 80% eiwit, waarbij de meeste concentraten die verkocht worden tussen de 70 – 80% eiwit bevatten. Isolaat is onderworpen aan andere processen waardoor het vaak een eiwitgehalte heeft van 90 – 94%. Fanatieke sporters vinden deze soort proteïne poeders vaak interessant vanwege de zuiverheid, de hoeveelheid eiwitten en de snelle opname.

Whey isolaat bevat door de processen die het heeft ondergaan niet alle gezondheidsvoordelen die concentraten hebben en daarnaast is het ook duurder. Echter worden isolaten sneller opgenomen door het lichaam en bevatten ze aanzienlijk minder vet, koolhydraten en lactose. Dit maakt het zeer geschikt als post-workout shake en voor mensen die lactose-intolerant zijn.

Whey concentraat bevat zoals eerder beschreven minder eiwit per gram dan een isolaat. Dit betekent echter niet dat een concentraat slechter is. Concentraten van een goede kwaliteit bevatten verschillende verbindingen die niet aanwezig zijn in isolaten. Dit kan vele gezondheidsvoordelen opleveren.

Whey hydrolisaat is bewerkt door het blootstellen van het eiwit aan warmte, zuren of enzymen. Hierdoor worden aminozuurketens afgebroken en ontstaat de bittere smaak. Door de afgebroken aminozuurketens wordt deze soort proteïne poeder zelfs nog sneller opgenomen dan isolaten. Tevens zijn hydrolisaten bijna geheel vrij van elke mogelijke allergenen. Echter zijn deze proteïne poeders in verhouding met concentraten en isolaten duur.

Whey hydrolisaat kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

whey-hydrolisaat-ON     whey hydrolisaat xxlnutrition     whey-hydrolisaat-bodylab