Vitamine B3

Vitamine B3 is een van 8 B-vitaminen. Het staat ook bekend als niacine en het heeft 2 vormen: nicotinezuur en nicotinamide, deze vormen hebben beide verschillende effecten van niacine.

Alle B-vitaminen helpen het lichaam bij het omzetten van voedsel in brandstof, dat wordt gebruikt om energie te produceren. Ook helpen B-vitaminen het lichaam bij het metaboliseren van vetten en eiwitten. B-vitamines zijn onder andere nodig voor een gezonde huid, ogen, haar en lever. Ook helpen b-vitaminen bij het goed laten functioneren van je zenuwstelsel en zijn ze nodig voor een goede werking van je hersenen.

Niacine helpt het lichaam ook bij het maken van verschillende seks en stress gerelateerde hormonen in de bijnieren en andere delen van het lichaam. Niacine helpt tevens bij het verbeteren van de circulatie en het is aangetoond dat het helpt ontstekingen te onderdrukken.

Vitamine B3 tekort

De dagelijkse behoefte aan vitamine B3 kun je makkelijk binnen krijgen door alleen voeding. Vitamine B3 tekorten zijn in Nederland redelijk zeldzaam. De grootste reden van een vitamine B3 tekort is alcoholisme.

Symptomen van een mild niacine tekort zijn: indigestie, vermoeidheid, braken, een slechte bloedsomloop en depressie. Een ernstig tekort kan een aandoening genaamd pellagra veroorzaken. Pellagra wordt gekenmerkt door een gebarsten en schilferige huid, dementie en diarree. Het wordt over het algemeen behandeld met een uitgebalanceerd dieet en niacine supplementen. Tot slot kan een niacine deficiëntie een opgezwollen en helder rode tong veroorzaken in combinatie met een branderig gevoel in de mond.

Teveel vitamine B3

Overdoseren met vitamine B3 kan gevaarlijk zijn. Dit kan gebeuren bij supplementen met nicotinezuur maar zonder nicotinamide. Dit kan bloedvatverwijding tot gevolg hebben. Nicotinamide is de vorm die in vrijwel alle vitaminesupplementen voorkomt. Hierdoor zijn vitamine b3 supplementen vaak veilig, echter is bij zeer hoge doseringen nicotinamide wellicht schadelijk voor je lever of ogen.

De hoeveelheid niacine die je maximaal binnen mag krijgen hangt onder andere af van de vorm. De bovengrens van nicotinamide is vastgesteld op 900 milligram per dag. De bovengrens van nicotinezuur is vastgesteld op 10 milligram per dag. Je hoeft niet bang te zijn dat je deze hoeveelheden overschrijdt. Dit kan vrijwel alleen door het nemen van zeer veel supplementen met vitamine b3. Daarnaast is het zo dat in eten en bijna alle supplementen bijna uitsluitend nicotinamide zit.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B3 (in mg per dag)

Leeftijd mannen vrouwen
0 – 6 maand 2 2
7 – 12 maand 4 4
1 – 3 jaar 6 6
4 – 8 jaar 8 8
9- 13 jaar 12 12
14 – 18 jaar 16 14
19+ 16 14
Zwanger 18
Borstvoeding 17

Over het algemeen wordt een hoge doses niacine gebruikt voor het behandelen van specifieke ziekten. Dergelijke hoge doseringen moeten worden voorgeschreven door een arts. Deze zal de hoeveelheid van niacine langzaam verhogen in de loop van 4-6 weken. Ook wordt dan aanbevolen om het geneesmiddel bij de maaltijd te nemen om maag irritatie te voorkomen.

Bronnen vitamine B3

Je kunt vitamine B3 vinden in een aantal verschillende voedingsmiddelen: groente, fruit, vlees, vis en graanproducten. Ook kan je lichaam vitamine B3 deels maken uit het aminozuur tryptofaan.

Vitamine B3 kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

vitamine b3 body&fit     vitamine b3 xxlnutrition     vitamine b3 bodylab     vitamine b3