Vitamine C

Vitamine C ofwel ascorbinezuur, is nodig voor de groei en het herstel van weefsels in alle delen van ons lichaam. Het helpt ons lichaam om collageen aan te maken, dit is een belangrijk eiwit dat gebruikt wordt om huid, kraakbeen, pezen en bloedvaten te maken. Daarnaast is Vitamine C ook nodig voor wondgenezing en voor onderhoud en reparatie van botten en tanden.

Vitamine C is net zoals vitamine E, betacaroteen en vele andere plantaardige voedingsstoffen een antioxidant. Antioxidanten blokkeren een deel van de schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen. De opbouw van vrije radicalen kan in loop der tijd bijdragen tot het verouderingsproces en de ontwikkeling van gezondheidsproblemen zoals kanker, hart- en vaatziekten en artritis.

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine wat betekent dat je lichaam het niet kan opslaan. We moeten onze dagelijkse behoefte dus binnenkrijgen door voedsel waaronder citrusvruchten, broccoli en tomaten.

Vitamine C tekort

Een ernstig tekort aan vitamine C komt zelden voor, echter zijn er wel aanwijzingen dat veel mensen een laag niveau hebben. Het roken van sigaretten verlaagt de hoeveelheid vitamine C in het lichaam waardoor rokers een groter risico hebben op een tekort.

Tekenen van een vitamine c gebrek zijn: droog en gespleten haar, tandvlees ontsteking, verminderde wondgenezing, snel blauwe plekken, bloedneuzen, een verminderd vermogen om infecties af te weren en ook kan het zorgen voor een ruwe, droge en schilferige huid. Een langdurig vitamine C tekort kan daarnaast zorgen voor scheurbuik.

Lage niveaus van vitamine C worden ook geassocieerd met een aantal aandoeningen waaronder: hoge bloeddruk, galblaas ziekte en een beroerte. Door het voldoende binnen krijgen van vitamine C uit je voeding kun je het risico op het ontwikkelen van een aantal van deze aandoeningen verminderen. Er is natuurlijk geen uitsluitend bewijs dat het nemen van voldoende vitamine C zal helpen bij het volkomen van deze aandoeningen.

Teveel vitamine C

Een teveel aan vitamine C kan in enkele gevallen schadelijk zijn maar normaal gesproken wordt het overschot uitgeplast. Indien je meer dan 2 gram vitamine C per dag neemt heb je kans op darmklachten of diarree.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C (in mg per dag)

Leeftijd mannen vrouwen
0 – 6 maand 40 40
7 – 12 maand 50 50
1 – 3 jaar 40 40
4 – 8 jaar 45 45
9 – 13 jaar 50 50
14 – 18 jaar 75 70
19+ 75 70
Zwanger 85
Borstvoeding 120

Omdat roken vitamine C in je lichaam vermindert kunnen mensen die roken extra nodig hebben. Dit zal circa 35mg per dag zijn.

Bronnen vitamine C

Vitamine C kan veel gevonden worden in: aardappelen, groenten en fruit. Zo kun je het bijvoorbeeld veel vinden in watermeloen, papaja, grapefruit, meloen, aardbeien, kiwi, mango, broccoli, tomaten, spruitjes, bloemkool, kool en het sap van citrusvruchten of vruchtensappen verrijkt met vitamine C. Vitamine C is gevoelig voor licht, lucht en warmte. Je krijgt dus het meest binnen als je fruit en groenten rauw of licht gekookt eet.

Je kunt natuurlijk ook synthetische vitamine C kopen in verschillende vormen. Tabletten, capsules en kauwtabletten zijn de meest populaire vormen, maar het is ook verkrijgbaar in poedervorm en vloeibare vormen.

Vitamine C kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

vitamine c body&fit      vitamine c xxlnutrition     vitamine c bodylab     vitamine c