Vitamine B11

Vitamine B11 ook wel folaat of foliumzuur genoemd, is onderdeel van het vitamine B complex. In andere landen waaronder Duitsland, Frankrijk en Amerika staat het bekend als vitamine B9. Alle B-vitaminen helpen je lichaam bij het omzetten van voedsel in brandstof dat wordt gebruikt om energie te produceren. Deze B-vitaminen worden ook vaak aangeduid als vitamine B-complex. De B-vitaminen helpen ook het lichaam bij het metaboliseren van vetten en eiwitten. Tevens zijn ze nodig voor een gezonde huid, haar, ogen, lever en helpen ze het zenuwstelsel goed te functioneren.

Foliumzuur is de synthetische vorm van vitamine B11 dat vaak gevonden kan worden in supplementen en verrijkte voedingsmiddelen, terwijl folaat van nature voorkomt in voedingsmiddelen.

Foliumzuur is essentieel voor een goede werking van de hersenen en speelt een belangrijke rol bij mentale en emotionele gezondheid. Het helpt bijvoorbeeld bij de productie van DNA en RNA, het genetische materiaal van ons lichaam. Het is vooral belangrijk wanneer cellen en weefsel snel groeien zoals in de kindertijd en tijdens een zwangerschap. Foliumzuur werkt ook nauw samen met vitamine B12 om te helpen bij het aanmaken van rode bloedcellen.

Vitamine B11 tekort

Het is vrij gebruikelijk een laag gehalte foliumzuur te hebben. Oorzaken van een foliumzuur deficiëntie kunnen onder andere: alcoholisme, darmziekte en coeliakie zijn. Ook kunnen bepaalde medicijnen het niveau van foliumzuur in het lichaam verlagen. Een tekort aan foliumzuur kan zorgen voor: slechte groei, ontsteking van de tong, verlies van eetlust, kortademigheid, diarree, prikkelbaarheid, vergeetachtigheid en mentale traagheid. Het is ook belangrijk voor zwangere vrouwen om voldoende vitamine B11 binnen te krijgen aangezien een tekort wellicht kan leiden tot een afwijking bij het kind.

Teveel vitamine B11

Er zijn tot nu toe geen directe aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit onze voeding schadelijk is. Echter kan gesteld worden dat dit wel het geval is bij een te hoge inname van synthetisch foliumzuur. Dit kan namelijk het opsporen van afwijkingen aan het zenuwstelsel bij mensen met een vitamine B12-tekort bemoeilijken. Om deze reden wordt vaak gezegd dat de dagelijkse maximale inname 1000mg is. Daarnaast kunnen zeer hoge dagelijkse doseringen leiden tot maagproblemen, slaapproblemen, huidreacties, verwardheid, verlies van eetlust, misselijkheid, en epileptische aanvallen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B11 (in mcg per dag)

Leeftijd mannen vrouwen
0 – 6 maand 65 65
7 – 12 maand 80 80
1 – 3 jaar 150 150
4 – 8 jaar 200 200
9 – 13 jaar 300 300
14 – 18 jaar 400 400
19 – 50 jaar 400 400
Zwanger 600
Borstvoeding 500

Bronnen vitamine B11

Foliumzuur komt voor relatief veel voor in fruit, volkoren producten en groeten. Je kunt het ook in mindere mate vinden in: melk en melkproducten.

Vitamine B11 kan ook gevonden worden in multivitaminen met inbegrip van kauwtabletten voor kinderen en vloeibare druppels. Ook wordt het veel verkocht in de vorm van vitamine B-complex en daarnaast wordt het ook apart verkocht.

Vitamine B11 kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

vitamine b11 body&fit     vitamine b11 xxlnutrition     vitamine b11 bodylab     vitamine b11