Vitamine B8

Vitamine B8 ook wel bekend als biotine of vitamine H, is onderdeel van het complex van vitamine B. Alle B-vitaminen helpen je lichaam bij het omzetten van voedsel in brandstof dat wordt gebruikt om energie te produceren. Deze B-vitaminen worden ook vaak aangeduid als vitamine B-complex. De B-vitaminen helpen ook het lichaam bij het metaboliseren van vetten en eiwitten. Tevens zijn ze nodig voor een gezonde huid, haar, ogen, lever en helpen ze het zenuwstelsel goed te functioneren. Biotine wordt ook vaak aanbevolen voor het versterken van haar en nagels. Daarom is het in veel cosmetische producten voor haar en huid te vinden. Biotine is ook belangrijk voor de normale embryonale ontwikkeling, waardoor het een belangrijke voedingsstof tijdens de zwangerschap is.

Zoals alle B-vitamines, is vitamine B8 een in water oplosbare vitamine. Hierdoor is het lichaam niet instaat om het op te slaan. Wel is het zo dat bacteriën in de darm biotine kunnen maken. Daarnaast is het uiteraard ook aanwezig in voedingsmiddelen.

Vitamine B8 tekort

Het is zeldzaam om een tekort aan biotine te hebben. Symptomen zijn onder meer: haaruitval, droge schilferige huid, barsten in de hoeken van de mond, gezwollen en pijnlijke tong, droge ogen, verlies van eetlust, vermoeidheid, slapeloosheid en depressie. Mensen die anti-epileptische medicatie of antibiotica nemen voor langere tijd en mensen met aandoeningen zoals de ziekte van Crohn hebben meer kans om deficiënt te zijn in biotine.

Teveel vitamine B8

Veel biotine wordt niet geassocieerd met bijwerkingen, zelfs bij hoge doseringen wordt het niet als toxisch beschouwd. Dit komt omdat je het overschot vitamine B8 uit plast. Er kunnen bij zeer grote innames enkel kleine bijwerkingen zoals diarree optreden.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B8 (in mcg per dag)

Leeftijd mannen vrouwen
0 – 6 maand 5 5
7 – 12 maand 6 6
1 – 3 jaar 8 8
4 – 8 jaar 12 12
9 – 13 jaar 20 20
14 – 18 jaar 25 25
19+ 30 30
Zwanger 30
Borstvoeding 35

Bronnen vitamine B8

Biotine kan veel gevonden worden in: eieren, lever, melk, noten en pinda’s. Voedselverwerkende technieken kunnen biotine vernietigen. Minder bewerkte versies van de bovenstaande voedingsmiddelen bevatten dus meer biotine.

Vitamine B8 kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

vitamine b8 body&fit     vitamine b8 xxlnutrition     vitamine b8 bodylab     vitamine b8