Vitamine B5

Vitamine B5 ofwel pantotheenzuur is één van 8 B-vitaminen. B-vitaminen helpen je het lichaam om voedsel om te zetten in brandstof dat wordt gebruikt om energie te produceren. Deze B-vitaminen worden ook wel aangeduid als vitamine B-complex. Ze helpen je lichaam ook bij het gebruiken van vetten en eiwitten. B-complex vitamines zijn tevens nodig voor een gezonde huid, haar, ogen, en lever. Ook zorgen ze voor een goed functionerend zenuwstelsel.

Naast dat vitamine B5 een rol speelt bij de afbraak van vetten en koolhydraten voor energie, is het essentieel voor de productie van rode bloedcellen en seks en stress gerelateerde hormonen. Vitamine B5 is ook belangrijk voor een gezond spijsverteringskanaal en het helpt je lichaam andere vitaminen te gebruiken. Het wordt ook wel de “anti-stress” vitamine genoemd, maar er is geen echt bewijs of het je lichaam helpt stress te weerstaan.

Je lichaam heeft pantotheenzuur nodig om cholesterol te synthetiseren. Een derivaat van pantotheenzuur genaamd pantethine wordt onderzocht om te zien of het kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte.

Vitamine B5 tekort

Een tekort aan vitamine B5 is zeldzaam, maar het kan uiteraard wel voorkomen. Symptomen van een vitamine B5 zijn onder andere: vermoeidheid, slapeloosheid, depressie, prikkelbaarheid, braken, buikpijn en branderige voeten. Een deficiëntie bij mensen is zoals eerder vermeld zeer zeldzaam en wordt dan ook alleen waargenomen bij ernstige ondervoeding.

Teveel vitamine B5

Ook de nadelige effecten door een veel te hoge inname van vitamine B5 zijn zeldzaam. Omdat deze vitamine wateroplosbaar is, is ons lichaam in staat om zich van overtollige hoeveelheden te ontdoen via urine. Dit maakt het moeilijk om over te doseren, echter is het niet onmogelijk. Elke inname boven de 10 gram wordt gezien als veel. Bij deze onwaarschijnlijk hoge doseringen van meer dan 10 gram per dag kan diarree optreden.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B5 (in mg per dag)

Leeftijd mannen vrouwen
0 – 6 maand 1,7 1,7
7 – 12 maand 1,8 1,8
1 – 3 jaar 2 2
4 – 8 jaar 3 2
9- 13 jaar 4 4
14 – 18 jaar 5 5
19+ 5 5
Zwanger 6
Borstvoeding 7

Hogere doseringen kunnen worden aanbevolen door dokters voor de behandeling van bepaalde aandoeningen.

Bronnen vitamine B5

Pantotheenzuur dankt zijn naam aan de wortel pantos, wat “overal” betekent, dit type vitamine is namelijk beschikbaar in een groot aantal verschillende soorten voedsel. Helaas gaat veel vitamine B5 verloren wanneer voedsel wordt verwerkt. Vers vlees, groenten en onverwerkte granen hebben dus meer vitamine B5 dan geraffineerd, ingeblikt en bevroren voedsel. Goede bronnen van pantotheenzuur zijn: maïs, bloemkool, boerenkool, broccoli, tomaten, avocado, eigeel, vlees (vooral orgaanvlees zoals lever en nieren), gevogelte, melk, spliterwten, pinda’s, sojabonen, zoete aardappelen, zonnebloempitten, volkorenbrood, kreeft en zalm.

Vitamine B5 kan ook worden gevonden in multivitaminen en vitamine B-complex. Daarnaast wordt het ook apart verkocht onder de namen pantotheenzuur en calciumpantothenaat. Het is verkrijgbaar in diverse vormen zoals tabletten, softgels en capsules.

Vitamine B5 kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

vitamine b5 body&fit     vitamine b5 xxlnutrition     vitamine b5 bodylab     vitamine b5