Vitamine K

Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling, waardoor het buitensporig bloeden voorkomt. In tegenstelling tot veel andere vitaminen wordt vitamine K niet typisch gebruikt als voedingssupplement. Wanneer het gebruikt wordt als voedingssupplement is vitamine K1 over het algemeen de voornaamste vorm van vitamine K die gebruikt wordt.

Vitamine K tekort

Lage niveaus van vitamine K kunnen het risico op ongecontroleerd bloeden verhogen. Vitamine K tekorten zijn zeldzaam bij volwassenen, maar ze zijn heel gebruikelijk bij pasgeboren baby’s. Een enkele injectie van vitamine K voor pasgeborenen is daarom normaal. Vitamine K wordt ook gebruikt om een overdosis van de bloedverdunner Coumadin tegen te gaan.

Vitamine K tekorten zijn zeldzaam maar je loopt een hoger risico als je: een ziekte hebt die de absorptie beïnvloedt in het spijsverteringskanaal, geneesmiddelen neemt die interfereren met vitamine K absorptie, ernstig ondervoed bent en als je veel alcohol drinkt.

Teveel vitamine K

Het is momenteel nog niet geheel duidelijk of te veel vitamine k schadelijk is. Een overschot aan vitamine k komt ook maar zelden voor. Echter moeten mensen die antistollingsmiddelen en/of bloedverdunners gebruiken wel oppassen met het nemen van grote hoeveelheden vitamine k. Dit komt omdat het de werking van antistollingsmiddelen kan verminderen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K (in mcg per dag)

In Nederland is er geen duidelijke aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. In Amerika is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld op 90-120mcg per dag. Een inname tot 500mcg wordt als veilig beschouwd.

Bronnen vitamine K:

Vitamine K wordt vanaf een leeftijd van circa 3 maand deels aangemaakt door bacteriën in de darm. Het is noodzakelijk om ook vitamine K uit voeding te halen aangezien de hoeveelheid die je dagelijks aanmaakt niet genoeg is.

Deze vitamine bestaat uit vitamine K1 en vitamine K2. Vitamine K1 wordt verkregen uit bladgroenten en enkele andere groenten. Vitamine K2 kan verkregen worden uit: vlees, kaas, eieren en het wordt gesynthetiseerd door bacteriën.

Vitamine K kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

vitamine k