Vitamine B12

Vitamine B12 ofwel cobalamine is een van 8 B-vitaminen. Alle B-vitaminen helpen ons lichaam bij het omzetten van voedsel in brandstof, dat wordt gebruikt om energie te produceren. Deze B-vitaminen worden ook vaak aangeduid als vitamine B-complex. Deze b-vitaminen helpen ook je lichaam bij het gebruiken van vetten en eiwitten. Tevens zijn ze nodig voor een gezonde huid, haar, ogen, lever en helpen ze ook bij het goed functioneren van het zenuwstelsel.

Vitamine B12 is een bijzonder belangrijke vitamine voor het behoud van gezonde zenuwcellen. Ook helpt het bij de productie van DNA en RNA, het genetisch materiaal van ons lichaam. B12 werkt nauw samen met B11 dat ook bekend staat als folaat of foliumzuur. Samen helpen ze ons lichaam bij het maken van rode bloedcellen en zorgen ze ervoor dat het ijzer in ons lichaam goed werkt. Daarnaast werken foliumzuur en cobalamine samen om S-adenosylmethioninete te produceren, dit is een verbinding die betrokken is bij het immuunsysteem en je stemming.

Vitamine B12 tekort

Het is zeldzaam voor jonge mensen om een tekort aan vitamine B12 te hebben, maar het is niet ongewoon voor ouderen om deficiënt zijn. Dit kan komen door minder gezonde voeding of omdat ouderen minder maagzuur hebben, dit is nodig om deze vitamine te absorberen. Een laag niveau van B12 kan een scala aan symptomen veroorzaken zoals: vermoeidheid, kortademigheid, diarree, nervositeit, gevoelloosheid of een tintelend gevoel in de vingers en tenen. Een ernstig tekort aan vitamine B12 kan schade aan de zenuwen veroorzaken.

Daarnaast hebben vegetariërs die geen zuivel of eieren eten ook een grotere kans op een tekort, dit komt doordat vitamine B12 alleen te vinden is in dierlijke producten.

Teveel vitamine B12

De kans op nadelige gevolgen door teveel vitamine B12 is heel klein. Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij mensen die langdurig teveel vitamine B12 innamen. Het lichaam zorgt ervoor dat er niet te veel vitamine B12 uit het maag-darmkanaal in het lichaam wordt opgenomen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 (in mcg per dag)

Leeftijd mannen vrouwen
0 – 6 maand 0,4 0,4
7 – 12 maand 0,5 0,5
1 – 3 jaar 0,9 0,9
4 – 8 jaar 1,2 1,2
9 – 13 jaar 1,8 1,8
14 – 18 jaar 2,4 2,4
19 – 50 jaar 2,4 2,4
Zwanger 2,6
Borstvoeding 2,8

Bronnen vitamine B12

Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen. Goede voedingsbronnen zijn:: vis, schaaldieren, melkproducten, orgaanvlees, eieren, rundvlees en varkensvlees.

Vitamine B12 kan ook worden gevonden in multivitaminen, vitamine B-complex en individuele B12 supplementen. Het wordt ook verkocht onder de namen cobalamine en cyanocobalamine.

Als je dagelijkse voeding vlees, melk en andere zuivelproducten bevat, ben je goed in staat om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen. Vegetariërs die geen dierlijke producten eten zouden een vitamine B12 supplement moeten nemen, bij voorkeur na het eten. Voor ouderen kan het nodig zijn om grotere hoeveelheden vitamine B12 te nemen dan jongere mensen omdat het lichaam op oudere leeftijd minder goed in staat is om vitamine B12 te absorberen.

Vitamine B12 kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

vitamine b12 body&fit     vitamine b12 xxlnutrition     vitamine b12 bodylab     vitamine b12