Vitamine B6

Vitamine B6 ofwel pyridoxine is een van 8 B-vitaminen. De B-vitaminen in je lichaam helpen om voedsel om te zetten naar brandstof, wat wordt gebruikt om energie te produceren. Deze B-vitaminen worden ook vaak aangeduid als vitamine B-complex. B vitaminen helpen ook je lichaam bij het metaboliseren vetten en eiwitten. Tevens zijn B-complex vitamines nodig voor een gezonde huid, haar, ogen, en lever en helpen ze bij het goed functioneren van het zenuwstelsel.

Vitamine B6 helpt het lichaam bij het maken van verschillende neurotransmitters, dit zijn chemische stoffen die signalen van de ene zenuwcel naar de andere brengen. Dit is nodig voor een normale ontwikkeling en werking van de hersenen en het helpt je lichaam bij het maken van de hormonen serotonine, noradrenaline en melatonine. Serotine en noradrenaline hebben invloed op je stemming en melatonine helpt bij het reguleren van de biologische klok.

Samen met vitamine B12 en B9 (foliumzuur), helpt vitamine B6 het niveau van homocysteïne in het bloed onder controle te houden. Ook is het zo dat je lichaam vitamine B6 nodig heeft om vitamine B12 te absorberen en om rode bloedcellen te maken.

Vitamine B6 tekort

Het is vrij zeldzaam om een groot tekort te hebben aan vitamine B6. Wel is het zo dat veel mensen een klein tekort aan vitamine B6 hebben, dit zijn voornamelijk kinderen en ouderen. Ook kunnen bepaalde medicijnen zorgen voor een lage hoeveelheid vitamine B6 in het lichaam. Symptomen van een ernstige tekortkoming zijn: spierzwakte, nervositeit, prikkelbaarheid, depressie, moeite met concentreren, en korte-termijn geheugen verlies.

Teveel vitamine B6

Een zeer hoge doses vitamine B6 (200mg of meer per dag) kan zorgen voor neurologische aandoeningen zoals het verlies van gevoel in de benen en onbalans. Het stoppen met deze zeer hoge doseringen leidt meestal tot een volledig herstel binnen 6 maanden. Andere bijwerkingen kunnen gevoeligheid voor zonlicht, hoofdpijn, misselijkheid, abdominale pijn en verlies van eetlust zijn.

Mensen die een evenwichtige voeding hebben zouden normaal gesproken moeten voldoen aan de dagelijkse behoefte aan vitamine B6 zonder het nemen van een supplement.

Grotere hoeveelheden zijn bij enkele studies gebruikt. Maar het staat vast dat je niet meer dan 100 mg zou moeten nemen zonder toezicht van een dokter. Dit komt omdat overdosering zou kunnen leiden tot aandoeningen aan de zenuwen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 (in mg per dag)

Leeftijd mannen vrouwen
0 – 6 maand 0,1 0,1
7 – 12 maand 0,3 0,3
1 – 3 jaar 0,5 0,5
4 – 8 jaar 0,6 0,6
9 – 13 jaar 1,0 1,0
14 – 18 jaar 1,3 1,2
19 – 50 jaar 1,3 1,3
51+ 1,7 1,5
Zwanger 1,9
Borstvoeding 2,0

Bronnen vitamine B6:

Vitamine B6 is in veel voedsel aanwezig. Je kunt het veel vinden in: vlees, eieren, vis, graanproducten en aardappelen. Je kunt het ook in een iets mindere mate vinden in: zuivelproducten en groenten.

Vitamine B6 is ook te vinden in multivitaminen waaronder: kauwtabletten, vloeibare druppels en vitamine B-complex. Daarnaast is het ook als afzonderlijke vitamine verkrijgbaar. Het is verkrijgbaar in diverse vormen zoals tabletten, softgels en zuigtabletten. Vitamine B6 wordt ook verkocht onder de namen pyridoxal, pyridoxamine, pyridoxine hydrochloride en pyridoxal-5-fosfaat.

Vitamine B6 kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

vitamine b6 body&fit     vitamine b6 xxlnutrition     vitamine b6 bodylab     vitamine b6