Vitamine B2

Vitamine B2 ook wel riboflavine genoemd, is een van 8 B-vitaminen. De B vitaminen in ons lichaam helpen ons om voedsel om te zetten in brandstof. Dit is nodig om energie te produceren in ons lichaam. Samen worden de B-vitaminen ook vaak aangeduid als vitamine B-complex en helpen ze ons lichaam bij het verteren van vetten en eiwitten. B-complex vitaminen zijn ook noodzakelijk voor een gezonde huid, haar, ogen, lever en een goed functionerend zenuwstelsel.

Naast het produceren van energie voor het lichaam werkt riboflavine als antioxidant door het bestrijden van schadelijke deeltjes in het lichaam die bekend staan als vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen cellen en DNA beschadigen en kunnen bijdragen aan het verouderingsproces. Ook kunnen ze bijdragen aan de ontwikkeling van een aantal gezondheidsproblemen zoals: hartziekten en kanker. Antioxidanten zoals riboflavine kunnen de vrije radicalen bestrijden waardoor schade vermindert of voorkomen kan worden.

Ook is riboflavine nodig om het lichaam vitamine b6 en foliumzuur om te kunnen laten zetten naar een bruikbare vorm en voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Vitamine B2 tekort

De meeste gezonde mensen met een goed uitgebalanceerd dieet krijgen meer dan genoeg riboflavine binnen. Maar ouderen en alcoholisten lopen wel een kans op een vitamine b2 deficiëntie als gevolg van slechte voeding. Symptomen van vitamine b2 deficiëntie zijn: vermoeidheid, vertraagde groei, problemen met de spijsvertering, scheuren en zweren rond de hoeken van de mond, vermoeidheid van de ogen, zwelling en pijn bij de keel en gevoeligheid voor licht.

Teveel vitamine B2

Riboflavine wordt zelfs bij een hoge doses als veilig beschouwd. Meestal wordt een overschot van deze vitamine dan ook uitgeplast. Echter is het wel zo dat bij doseringen hoger dan 10mg per dag, het mogelijk is om oogletsel op te lopen door de zon. Dit kan tegen worden gegaan met behulp van een zonnebril die beschermt tegen ultraviolet licht. Bij hoge doseringen heeft riboflavine verder geen ernstige bijwerkingen. Hoge dagelijkse hoeveelheden kunnen enkel zorgen voor tijdelijke jeuk, gevoelloosheid, branderigheid en overgevoeligheid voor licht.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B2 (in mg per dag)

Leeftijd mannen vrouwen
0 – 1 jaar 0,4 0,4
1 – 3 jaar 0,5 0,5
4 – 8 jaar 0,7 0,7
9 – 13 jaar 1,0 1,0
14- 18 jaar 1,5 1,1
19 – 50 jaar 1,5 1,1
51 – 70 jaar 1,5 1,1
70+ 1,5 1,1
Zwanger 1,4
Borstvoeding 1,5

Bronnen vitamine B2

Goede bronnen van vitamine B2 zijn: graanproducten, melkproducten, vlees, fruit en groenten. Ook kun je het veel vinden in eieren.

Riboflavine wordt vernietigt door licht. Wanneer het je doel is om veel vitamine B binnen te krijgen kan het van belang zijn om je voeding buiten het licht te bewaren. Riboflavine wordt niet vernietigd door warmte maar het kan wel verloren gaan in water wanneer voedingsmiddelen worden gekookt of geweekt. Tevens is het zo dat braden en stomen voor een beter behoudt van riboflavine zorgen dan frituren.

Vitamine B2 kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

vitamine b2 body&fit     vitamine b2 xxlnutrition     vitamine b2 bodylab     vitamine b2