Phenibut Hype

Phenibut is sinds enkele dagen een hot-topic aangezien de Volkskrant hier een artikel over heeft geschreven. Helaas worden nu veel aannames gedaan die niet kloppen. De volgende informatie is voor zowel nieuwsinstanties als mensen die geïnteresseerd zijn in het supplement. phenibut

-Werking van phenibut:

Het is een fenylderivaat van de neurotransmitter GABA. Phenibut werkt door zich te binden aan de GABA B-receptoren in de hersenen.

-Algemeen / functie:

Het is gedocumenteerd dat Phenibut de slaapkwaliteit en duur verbetert. Ook is aangetoond dat het een kalmerend effect heeft bij situaties van stress, angst en bezorgdheid. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat je beter kunt omgaan met emotioneel negatieve situaties na het nemen van dit supplement. Tevens blijkt het gebruik van phenibut te resulteren in verbeterde reactietijden en betere prestaties bij mentale prestatietesten.

-Vergelijking GHB / meer functies:

De vergelijken tussen GHB en Phenibut komt onder andere doordat Phenibut dopamine receptoren kan stimuleren. Dit zorgt voor een gevoel van welzijn, geluk en blijdschap, vooral na een prestatie. Daarnaast is de vergelijking te maken aangezien Phenibut supplementen hetzelfde soort receptoren in de hersenen stimuleren als alcohol en GHB. Dit betekent echter niet dat ze exact hetzelfde effect hebben, of even sterk zijn. (GHB heeft een aanzienlijk sterkere werking)

-Veiligheid  / Bijwerkingen:

Het is belangrijk voor gebruikers om te beseffen dat men, net zoals bij cafeïne, tolerantie ontwikkelt wanneer het meerdere dagen achtereen wordt gebruikt. Daarom is het belangrijk dat leveranciers goede bijsluiters toevoegen en dat klanten geen misbruik maken van het supplement. Wij raden bijvoorbeeld aan dat dit supplement maximaal 3 keer per week geconsumeerd wordt en dat het minimaal 1 week niet gebruikt dient te worden na een periode van 4 weken. Phenibut wordt al sinds de jaren ’50 gebruikt en bij een normaal gebruikspatroon is phenibut veilig en zijn er geen negatieve effecten.

Maar, wanneer men de normale doseringen ernstig overschrijd voor langere tijd en het supplement non-stop geconsumeerd wordt zal het, net zoals bij cafeïne, leiden tot tolerantieopbouw waardoor steeds hogere doseringen nodig zijn. In zeer ernstige gevallen gaat dit gepaard met een verslaving aangezien mensen de effecten van het supplement willen blijven ervaren. Desondanks wordt het supplement geprezen door sommige ex-GHB verslaafden aangezien phenibut erg goed blijkt te helpen bij het afkicken van GHB.

Het supplement is dus veilig wanneer het normaal wordt gebruikt, echter kan het leiden tot negatieve effecten wanneer de normale doseringen ernstig overschreden worden voor langere tijd. Maar hetzelfde geldt voor dingen zoals hoestdrank, pijnstillers, alcohol, gokken en zelfs gamen. Een verbod op phenibut zal daarnaast hoogstwaarschijnlijk leiden tot een zoektocht naar een vervanger wat zal resulteren in een nieuw supplement zonder enige informatie of veiligheid.