HMB

Beta-Hydroxy Beta-Methylbutyrate(HMB) is een metaboliet van het essentiële aminozuur leucine. Er wordt gedacht dat HMB een rol speelt in de regulatie van de afbraak van eiwitten in het lichaam. Lees hier meer over dit supplement en of het jou kan helpen bij het bereiken van je doel.

Functie van HMB

HMB speelt een rol bij spieropbouw omdat het ervoor zorgt dat een groter aantal eiwitten worden gebruikt. Dit leidt tot minder vetopslag van dergelijke moleculen en ook levert dit een bijdrage aan het behoud van spiermassa. Door het effectief gebruiken van eiwitten zullen minder eiwitten worden gebruikt als een alternatieve brandstof bron tijdens een glucose arme staat.

In een cut / dieet fase kan HMB een redder in nood zijn. Door het beschermen van spiereiwit, het metaboliseren van vet en het verhogen van het gebruik van vrije aminozuren als energie, kan HMB helpen om je doelen sneller te bereiken. Echter kan hetzelfde gezegd worden over carnitine en glutamine.

Dosering

Het wordt vaak gesteld dat ons lichaam dagelijks ongeveer 1 gram HMB kan produceren. Dit zou een reden kunnen zijn om toch HMB supplementen te nemen. Als je besluit te gaan supplementeren zul je wel goed moeten overwegen wat voor doseringen je gaat gebruiken. Het is helaas nog niet geheel duidelijk wat nou de beste doseringen zijn en wanneer je deze moet nemen. Er zijn aanwijzingen dat je op trainingsdagen meer uit HMB kunt halen indien je een uur voor je training je dagelijkse dosis neemt. Maar er wordt ook vaak gezegd  dat je zoveel mogelijk kleine doseringen per dag moet nemen voor een maximaal voordeel. Het is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk om 8 keer per dag HMB te nemen, daarom wordt vaak 3 keer per dag genomen als standaard. Het is natuurlijk altijd verstandig om je aan het aanbevolen gebruik op het etiket te houden. De totale inname op een training dag is meestal 4-6 gram, afhankelijk van geslacht en leeftijd. Op niet trainingsdagen is dit vaak 2-3 gram. Handhaaf het gebruik op niet trainingsdagen omdat spieratrofie (spierafbraak) een proces is dat geen rekening houdt met je planning.

Helaas is momenteel nog niet veel bekend wat overdosering of een tekort van HMB voor gevolgen heeft. Gelukkig is het wel zo dat een tekort aan HMB alleen kan als je ook een leucine te kort hebt.

Bronnen

HMB is aanwezig in veel voedingsmiddelen in zeer kleine hoeveelheden. De grootste hoeveelheden, hoewel nog steeds klein, kunnen gevonden worden in meerval, grapefruit, en alfalfa.

Conclusie

HMB is een controversieel supplement, in onze ogen is het een supplement dat wel werkt en van waarde is. Door veel nieuwe onafhankelijke studies naar HMB beginnen steeds meer mensen te geloven in de werking van HMB. De meeste nuttige functies van HMB zijn het voorkomen van spierverlies en ook het voorkomen van de opslag van vet. HMB zou dus ook een goede aanvulling kunnen zijn aan als vet probeert te verliezen.

HMB kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

HMB body&fit     HMB xxlnutrition     H.M.B. mdy     H.M.B. myprotein