Omega 9

Omega 9 vetzuren bestaan onder andere uit: oliezuur, erucazuur, nervonzuur en Gondoïnezuur. Omega 9 vetzuren worden niet zo vaak gesproken als de omega 3 en omega 6 vetzuren, maar je zult ze af en toe vermeld zien staan op een supplement of een gezondheidsclaim op een etiket. Het goede nieuws is dat het niet iets is waar je je zorgen om moet maken.

In tegenstelling tot omega 3, zijn omega 9 vetzuren geen essentiële vetzuren. Dit betekend dat het niet noodzakelijk is dat je deze stoffen uit je voeding krijgt, aangezien je lichaam zelf omega 9 kan aanmaken indien dit nodig is. Dit betekend echter niet dat het binnenkrijgen van deze vetzuren via voeding slecht is.

De enige van de omega 9 vetzuren waarvan uit onderzoek is gebleken dat deze voor de menselijke gezondheid relevant is, is oliezuur. Dit onderzoek bespreekt de gezondheidsvoordelen waarbij voornamelijk het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen ten sprake komen. Oliezuur is ook veelbelovend voor het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid. Tot slot heeft omega 9 heeft positieve invloed op het cholesterolgehalte in het bloed.

Doseringen omega 9

De gemiddelde voeding zal zorgen voor meer dan voldoende omega 9 vetzuren. Er is echter geen algemeen dagelijkse hoeveelheid opgesteld.

Omega 9 tekort

Alle omega vetzuren werken samen met elkaar om een zo de meest positieve gezondheidsvoordelen te bieden. Een tekort aan omega 9 kan een nadelig effect hebben op de voordelen die de andere vetzuren bieden.

Teveel omega 9

Bij een zeer hoge inname van omega 9 zou het risico op hart- en vaatziekten verhoogd kunnen worden. Hoe groot deze hoeveelheid is, is echter niet duidelijk.

Bronnen omega 9

Omega 9 vetzuren kunnen veel worden gevonden in oliën, fruit en noten. Zo komen ze onder andere veel voor in: olijfolie, notenolie, zonnebloemolie, avocado’s, olijven, pistachenoten, amandelen, walnoten en cashewnoten.

Het is vrijwel niet nodig om een omega 9 supplement te nemen. De enige keer dat je zou kunnen profiteren van een omega-9 supplement is als je een serieus tekort aan zowel omega 6 en omega 3 hebt. Dit komt vrijwel niet voor wat vaak betekend dat  een omega-9 supplement niet nodig is.

Omega 9 kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

Omega 9 body&fit     omega 9 xxlnutrition     omega 9 bodylab     omega 9