Omega 3

Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze worden beschouwd als essentiële vetzuren omdat ze nodig zijn voor de menselijke gezondheid en het lichaam ze niet kan maken. Het is dus noodzakelijk dat we deze vetzuren binnenkrijgen via onze voeding. De bekendste omega-3 vetzuren zijn: alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Omega 3 vetzuren kunnen worden gevonden in vis zoals zalm en tonijn maar ook in ander zeevoedsel zoals algen en garnalen. Daarnaast kan het gevonden worden in sommige planten en oliën. Omega 3 vetzuren ook bekend als meervoudig onverzadigde vetzuren, spelen een cruciale rol in de hersenfunctie en bij een normale groei en ontwikkeling. Ze zijn ook populair geworden omdat ze het risico op hart-en vaatziekten kunnen verlagen. Het wordt daarom ook aanbevolen om minimaal 2 keer per week vis te eten, vooral vette vis zoals: makreel, meerforel, haring, sardines, witte tonijn en zalm.

Onderzoek toont aan dat omega 3 vetzuren ontstekingen verminderen en zorgen voor een lager risico op chronische ziekten zoals: hartziekten, kanker en artritis. Omega 3 vetzuren zijn sterk geconcentreerd in de hersenen en blijken belangrijk te zijn voor cognitieve en gedragsfuncties. Het is zelfs zo dat kinderen die niet genoeg omega 3 van de moeder hebben gehad tijdens de zwangerschap een verhoogde kans hebben op visie en zenuwproblemen.

Behalve dat omega 3 goed is voor de algemene gezondheid, kan het ook van toegevoegde waarde zijn voor sporters. Studies hebben aangetoond dat wanneer het lichaam voldoende hoeveelheden omega 3 binnenkrijgt meer spieren kunnen worden opgebouwd. Onderzoekers theoretiseren dat dit mogelijk is door een betere nutriënten verdeling. Met andere woorden; calorieën die aanvankelijk kunnen worden opgeslagen als vet kunnen worden verdeeld in spieren. Daarnaast verhogen ze de insulinegevoeligheid wat zorgt voor minder vetopslag en een hogere vetverbranding. Ook heeft omega-3 bewezen de stijfheid in gewrichten te verminderen, doorbloeding te verbeteren en algehele herstel te verbeteren.

Dosering omega 3

Het is belangrijk om de juiste verhouding van omega-3 en omega-6 in je dieet te hebben. Omega-3-vetzuren verminderen ontstekingen terwijl de meeste omega-6-vetzuren de neiging hebben om ontsteking te kunnen promoten. Uit verschillende internationale onderzoeken is gebleken dat mensen vaak te hoge hoeveelheden omega-6 binnenkrijgen in in verhouding met omega-3.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in Nederland is vastgesteld op 450 milligram DHA en EPA per dag. Echter zijn vele voedingsexpert van mening dat dit hoger zou moeten zijn.

Omega 3 tekort

Hoewel omega-3 vetzuren sterk in de belangstelling staan, ligt in Nederland de inname van visvetzuren en van alfa-linoleenzuur ruim onder de aanbeveling van de Gezondheidsraad. Symptomen van een omega-3 tekort zijn: vermoeidheid, geheugen problemen, een droge huid, hartproblemen, stemmingswisselingen en een slechte bloedsomloop.

Teveel vitamine omega 3

Excessieve consumptie van omega-3 vetzuren komt vrijwel niet voor en kan alleen ontstaan door het nemen van te veel supplementen. Om deze reden is het van belang om je aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat te houden.

Volwassenen zouden niet meer dan 3 gram omega-3 per dag moeten nemen zonder toezicht van een zorgverlener aangezien dit invloed kan hebben op de stolling van het bloed. Dit heeft tot gevolg dat wondjes minder snel herstellen en langer blijven bloeden.

Bronnen omega 3

Eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) kunnen worden gevonden in koud water vis zoals: zalm, makreel, sardines, tonijn en haring. alfa-linoleenzuur (ALA) kan worden gevonden in: lijnzaad, lijnzaadolie, sojabonen, sojaolie, pompoenpitten, pompoenpitten olie, walnoten en walnootolie. De gezondheidseffecten van omega-3-vetzuren komen vooral uit EPA en DHA.  ALA wordt door het lichaam gebruikt om EPA en DHA mee te produceren.

Omega 3 kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

omega-3-body&fit     omega-3-xxlnutrition     omega 3 bodylab     omega 3