Zink

Zink is een spoorelement (mineraal) dat je binnenkrijgt door het voedsel wat je eet. Naast ijzer is zink het meest voorkomende spoorelement in het lichaam, het kan dan ook gevonden worden in vrijwel elke cel. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt om te helpen bij wondgenezing en ook speelt het een belangrijke rol bij: het immuunsysteem, voortplanting, groei, smaak, visie, bloedstolling en het juist functioneren van de schildklier.

Zink functioneert ook als antioxidant en helpt de cellen in je lichaam te beschermen tegen schade die veroorzaakt kan worden door vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen bijdragen aan het verouderingsproces en de ontwikkeling van een aantal gezondheidsproblemen waaronder hart- en vaatziekten en kanker. Antioxidanten kunnen vrije radicalen neutraliseren en schade die ze veroorzaken verminderen of zelfs voorkomen.

Zink tekort

Ons lichaam heeft geen grote hoeveelheden zink nodig. De dagelijkse hoeveelheid ligt meestal tussen de 8-11mg voor volwassenen. Het is normaal om een klein te kort aan zink te hebben, echter zal het nemen van multivitaminen in combinatie met een gezonde voeding alle benodigde zink moeten bieden.

Het is zeldzaam om in westerse landen een groot tekort te hebben aan zink. Echter worden lage zink niveaus soms geconstateerd bij: ouderen, alcoholisten, anorexiapatiënten en bij zeer beperkende diëten. Ook mensen met ziekten zoals de ziekte van Crohn kunnen gemakkelijk deficiënt zijn in zink. De symptomen van zinkdeficiëntie zijn: verlies aan eetlust, slechte groei, slechte wondgenezing en gewichtsverlies. Ook huidproblemen zoals: acne, haaruitval en witte vlekken op de nagels kunnen duiden op een tekort.

Teveel zink

Het is belangrijk om te beseffen dat zink de hoeveelheid koper in je lichaam vermindert. Een hoge doses zink kan dus een kopertekort veroorzaken.

Onderzoek heeft uitgewezen dat minder dan 40mg per dag een veilige hoeveelheid is. Echter weten onderzoekers niet zeker wat er gebeurd als er meer wordt genomen voor een lange periode. Extra bezorgdheid wordt geuit wanneer multivitaminen met extra zink supplementen worden gecombineerd. Dit kan wellicht zorgen voor een verhoogd risico op prostaatkanker.

Grote hoeveelheden zink kunnen de volgende bijwerkingen veroorzaken: maagklachten, misselijkheid, braken, metaalachtige smaak in de mond, duizeligheid, hoofdpijn, slaperigheid, veel zweten, alcohol intolerantie, hallucinaties en bloedarmoede.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink (in mg per dag)

Leeftijd mannen vrouwen
0 – 3 jaar 4 4
4 – 6 jaar 5 5
7 – 9 jaar 6 6
10 – 13 jaar 7 7
14 – 18 jaar 11 9
19+ 11 9
Zwanger 11
Borstvoeding 12

Bronnen

Je lichaam neemt 20-40% van de aanwezige zink in voedsel op. Zink uit dierlijke producten neemt je lichaam makkelijker op dan zink uit plantaardige bronnen. Daarnaast is het zo dat zink het best wordt opgenomen bij een maaltijd die veel eiwitten bevat.

Goede bronnen van zink zijn: oesters, roodvlees, gevogelte, kaas, garnalen, krabben en andere schelpdieren. Andere goede bronnen waarbij zink echter moeilijk opgenomen kan worden zijn: peulvruchten, tofu, biergist, gekookte groenten, paddenstoelen, groene bonen, tahini, pompoen en zonnebloemzaden.

Zink kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

zink     zinc     zink-bodylab     zink myprotein