Magnesium

Elk orgaan in het lichaam en vooral je hart, spieren en nieren hebben magnesium nodig. Dit mineraal draagt ook bij aan de samenstelling van tanden en botten. Magnesium activeert enzymen, draagt bij aan energieproductie en helpt bij het reguleren van calcium, koper, zink, kalium, vitamine D en andere belangrijke voedingsstoffen in het lichaam.

Magnesium tekort

Hoewel de kans groot is dat je niet genoeg magnesium uit je voeding krijgt, is het zeldzaam om een magnesium deficiëntie te hebben. Toch kunnen bepaalde medische aandoeningen de magnesium balans in het lichaam verstoren. Een virus dat diarree veroorzaakt kan bijvoorbeeld zorgen voor een tijdelijke magnesium deficiëntie. Symptomen van een magnesiumtekort zijn: algehele lusteloosheid of vermoeidheid, spierkrampen en in extreme gevallen hartritmestoornissen. Het is wel belangrijk te beseffen dat deze symptomen ook vele andere oorzaken kunnen hebben.

Teveel magnesium

Een overschot van magnesium in het lichaam ontstaat vrijwel alleen door onzorgvuldig gebruik van supplementen / tabletten met magnesium. Tevens dient opgepast te worden met magnesiumzouten of mineraalwater met veel magnesium. Bij een te hoge magnesium inname per dag kunnen darmklachten zoals diarree optreden.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium (in mg per dag)

Leeftijd mannen vrouwen
6 – 11 maand 80 80
1 – 2 jaar 85 85
3 – 5 jaar 120 120
6 – 9 jaar 200 200
10 – 13 jaar 280 280
13+ 350 280
Zwanger 280
Borstvoeding 280

Bronnen

Je kunt magnesium vinden in veel voedingsmiddelen. Echter krijgen de meeste mensen waarschijnlijk alsnog niet genoeg magnesium binnen uit hun voeding. Voedingsmiddelen rijk aan magnesium omvatten: graanproducten, brood, melkproducten, noten, groenten en vlees. Groene bladgroenten zijn zelfs uitstekend goede bronnen van magnesium.

Magnesium kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

magnesium-citraat     calcium-en-magnesium     calcium-en-magnesium-tabletten     magnesium-poeder