Koper

Koper is een mineraal dat wordt verspreid door in ons lichaam wordt gevonden. Het helpt je lichaam rode bloedcellen aan te maken en houdt zenuwcellen en je immuunsysteem gezond. Het helpt ook bij het vormen van collageen, een belangrijk onderdeel van botten en bindweefsel. Koper kan ook functioneren als een antioxidant, waardoor het vrije radicalen die cellen en DNA kunnen beschadigen verminderd. Daarnaast helpt het je lichaam bij het absorberen van ijzer en is het nodig om energie aan te maken.

Koper tekort

Je lichaam heeft niet veel koper nodig. Echter krijgen alsnog veel mensen niet genoeg koper binnen door hun voeding. Gelukkig is een werkelijke koper deficiëntie zeldzaam en komt het vrijwel niet voor. Tekenen van een mogelijk koper tekort zijn: bloedarmoede, een lage lichaamstemperatuur, botbreuken en osteoporose, laag aantal witte bloedcellen, onregelmatige hartslag, verlies van pigment uit de huid en problemen met de schildklier. Mensen die grote hoeveelheden zink, ijzer of vitamine C binnenkrijgen kunnen meer koper nodig hebben, maar dienen uiteraard te overleggen met een dokter of zij een dergelijk supplement zouden moeten nemen. Teveel koper kan immers gevaarlijk zijn.

Teveel koper

Het komt zeer weinig voor dat mensen teveel koper binnenkrijgen door enkel voeding. Wanneer je extreme koper niveaus in je lichaam hebt kun je last krijgen van geïrriteerde darm- en slijmvliezen. Dit heeft tot gevolg dat je misselijk kunt worden en kan gaan braken of diarree krijgt.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koper

Er is geen duidelijk aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld van koper in Nederland. Wel zijn de volgende bovengrenzen vastgesteld.

  • 1 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar
  • 2 milligram per dag voor kinderen van 4 tot 6 jaar
  • 3 milligram per dag voor kinderen van 7 tot 10 jaar
  • 4 milligram per dag voor kinderen van 11 tot 17 jaar
  • 5 milligram per dag voor volwassenen

De University of Maryland Medical Center heeft aan de hand van onderzoek de volgende richtlijnen opgesteld voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (in mg)

Leeftijd mannen vrouwen
0 – 6 maand 0,200 0,200
7 – 11 maand 0,220 0,220
1 – 3 jaar 0,340 0,340
4 – 8 jaar 0,440 0,440
9 – 13 jaar 0,700 0,700
14 – 18 jaar 0,890 0,890
18+ 0,900 0,900
Zwanger 1
Borstvoeding 1,3

Bronnen

Je kunt koper vinden in: Graanproducten, cacaoproducten, vlees, noten, fruit, groenten en schelpdieren.

Koper kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

koper-body-en-fit     multivitaminen met koper     kopersupplement     alpha men koper