Jodium

Jodium is een spoorelement dat het lichaam nodig heeft om schildklierhormonen aan te maken die essentieel zijn voor een normale groei en ontwikkeling. Ongeveer 70 tot 80% van het jodium in ons lichaam wordt gevonden in de schildklier en de nek. De rest wordt verdeeld over het lichaam waar het vooral naar de ovaria, spieren en het bloed gaat. Jodium wordt ook gebruikt om wonden te reinigen en jodiumtabletten kunnen worden gebruikt om water te zuiveren.

Jodium tekort

Als je lichaam niet genoeg jodium heeft kun je hypothyreoïdie ontwikkelen (lage schildklierhormoon niveaus). Symptomen van een tekort zijn onder meer: traagheid of vermoeidheid, gewichtstoename, droge huid en gevoeligheid voor temperatuurveranderingen. Een tekort komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en in het speciaal bij zwangere vrouwen. Het klassieke teken van jodiumtekort is een vergrote schildklier. Sommige mensen met hypothyreoïdie ontwikkelen een extreem grote schildklier. Vandaag de dag zijn jodium tekortkomingen in ontwikkelde landen zeldzaam omdat jodium is toegevoegd aan keukenzout. Daarnaast worden veel gewassen gekweekt in een jodiumrijke bodem waardoor er meer jodium in ons voedsel zit. Een jodiumtekort kan vrijwel alleen ontstaan wanneer iemand geen brood, ongejodeerd brood of biologisch brood eet in combinatie met enkel ongejodeerd keukenzout. Bij kinderen kan een gebrek leiden tot een verminderd leervermogen en een groeiachterstand.

Teveel jodium

De meeste mensen krijgen voldoende jodium binnen. Vanwege de complexe manier waarop jodium invloed kan hebben op de schildklier moet je niet zomaar jodiumsupplementen nemen zonder overleg met een arts. Een hoge doses jodium kan de productie van schildklierhormonen blokkeren waardoor hypothyreoïdie (lage niveaus van het schildklierhormoon) ontstaat bij iemand met een overigens normale schildklierfunctie. Ook kan teveel jodium het risico op andere schildklierziekten zoals de ziekte van Hashimoto, ziekte van Graves, bepaalde schildklierkankers en thyrotoxicose verhogen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium (in mcg per dag)

Leeftijd mannen vrouwen
6 – 11 maand 50 50
1 – 2 jaar 70 70
3 – 5 jaar 90 90
6 – 9 jaar 120 120
10+ 150 150
Zwanger 175
Borstvoeding 200

Bronnen

Jodium komt van nature voor in eieren, zeevis en zeewier. Daarnaast wordt het vaak toegevoegd aan zout en sommige vleeswaren.

Jodium kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

jodium supplement     multivitaminen met jodium     vitaminen inclusief jodium