IJzer

IJzer is een essentieel mineraal dat ons lichaam nodig heeft. IJzer is belangrijk omdat het een belangrijk component van hemoglobine is. Hemoglobine zorgt voor transport van zuurstof in ons lichaam. Het kan voornamelijk worden gevonden in rode bloedcellen die zuurstofrijk bloed naar elke cel in je lichaam brengen. IJzer is ook betrokken bij de productie van adenosinetrifosfaat (ATP), dit is een energiebron van het lichaam. Het belangrijkste gebruik van ijzersupplementen is het behandelen van bloedarmoede wat ontstaat door ijzertekort.

IJzer tekort

Niet genoeg ijzer kan leiden tot bloedarmoede. De meest voorkomende symptomen van anemie (bloedarmoede) zijn zwakte en vermoeidheid. Mesen met ijzertekort worden snel moe omdat hun cellen niet genoeg zuurstof krijgen. Zwangere vrouwen, jonge vrouwen en kinderen hebben het grootste risico op ijzertekort. Bloedarmoede kan mild, matig of ernstig zijn, en kan ontstaan door een groot aantal oorzaken waaronder: zware menstruatie, zwangerschap, bloeddonatie, bloedende zweren, chronische hartfalen en chirurgie. Het kan ook worden veroorzaakt door een tekort aan ijzer uit de voeding, zwangerschap en een snelle groei tijdens de jeugd.

Volgens de World Health Organization (WHO), is ijzertekort de nummer een voedingswanorde ter wereld. Tot 80% van de wereldbevolking heeft mogelijk ijzertekort en tot 30% heeft mogelijk bloedarmoede door het gevolg van ijzergebrek.

Een tekort aan ijzer kan zorgen voor klachten zoals een verminderd concentratievermogen en duizeligheid. Een groter tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede ook wel anemie genoemd. Mogelijke symptomen van een ijzertekort zijn: bleke huid, kortademigheid, vermoeidheid, hartkloppingen, hoofdpijn en gevoelens van fysieke slapheid en futloosheid.

Teveel IJzer

Teveel ijzer in het lichaam kan tot een aandoening leiden die hemochromatose heet. Deze aandoening kan diabetes, leverschade en verkleuring van de huid veroorzaken. In tegenstelling tot vele andere voedingsstoffen kan overtollig ijzer niet worden uitgescheiden door het menselijk lichaam. Om deze reden moet je geen ijzersupplementen nemen zonder raadpleging van een arts. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is tot 45mg ijzer per dag veilig. Het is onbekend of meer nemen voor een lange periode veilig is.

Wanneer het ijzergehalte in je lichaam te hoog is kan dit leiden tot beschadigingen van organen en chronische vermoeidheid. De meest voorkomende symptomen van een overschot zijn: pijn aan de gewrichten, verminderd libido, chronische vermoeidheid en buikpijn. Hoewel het bewijs niet duidelijk is, is er mogelijk een verband tussen een hoge ijzeropslag en de risico’s op hart-en vaatziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer (in mg per dag)

Leeftijd mannen vrouwen
0 – 6 maand 5 5
7 – 12 maand 7 7
1 – 5 jaar 8 8
6 – 9 jaar 9 9
9 – 13 jaar 11 11
14 – 18 jaar 11 15
19 – 50 jaar 9 15
51+ 9 9
Zwanger 11 – 19
Borstvoeding 15

Bronnen van ijzer

Er zijn 2 soorten ijzer die je kunt binnenkrijgen door middel van voedsel: heem en non-heem. Heemijzer wordt gemakkelijker geabsorbeerd door het lichaam en is te vinden in dierlijke producten. De beste voedingsbronnen van heemijzer zijn: mager rood vlees, gevogelte ,vis, schaaldieren, lever en ander orgaanvlees.

Non-Heemijzer is minder beschikbaar voor ons lichaam en wordt gevonden in plantaardige producten. Bronnen van non-heemijzer zijn onder andere: gedroogde bonen, erwten, peulvruchten, noten, zaden, volle granen en bladgroenten. Het is belangrijk om te beseffen dat er voedingsstoffen zijn die helpen bij het absorberen van non-heemijzer. Vitamine C helpt bij de absorptie van non-heemijzer, terwijl andere voedingsstoffen zoals calcium de absorptie juist belemmeren.

IJzer kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

ijzer-vitamine-b12-vitamine-c     ijzer complex     ijzer mineraal     ijzer supplement