Calcium

Calcium is een van de meest voorkomende mineralen in ons lichaam. Het is essentieel voor de ontwikkeling en instandhouding van sterke botten en tanden, hier wordt dan ook ongeveer 99% van het calcium in het lichaam gevonden. Calcium helpt ook het hart, zenuwen, spieren en andere systemen van het lichaam goed te laten werken. Het is bijvoorbeeld nodig voor een goede werking van de spieren en zenuwen, bloedstolling en om andere mineralen te transporteren. Het is waarschijnlijk het meest bekend voor het helpen voorkomen van osteoporose.

Calcium tekort

Postmenopauzale vrouwen, mensen die grote hoeveelheden cafeïne, alcohol of frisdrank consumeren en degenen die bepaalde medicatie nemen kunnen calciumsupplementen nodig hebben. Calcium tekorten kunnen ook worden gevonden bij mensen die niet voldoende calcium absorberen, zoals kan gebeuren bij de ziekte van Crohn.

Het is in het speciaal belangrijk voor kinderen en voor ouderen om voldoende calcium binnen te krijgen. Bij kinderen kan een tekort aan calcium zorgen voor onvolledige botvorming en skeletvervorming, bij ouderen kan een calcium tekort tot osteoporose (botontkalking) leiden. Andere mogelijk consequenties van een calcium tekort zijn een slechte bloedstolling en spierkrampen. Het is belangrijk om te beseffen dat een tekort het gevolg kan zijn van te weinig vitamine D, dit heeft namelijk tot gevolg dat de calciumopname wordt verstoord.

Sommige mensen denken dat de witte tekens/plekken op de nagels een aanwijzing is van een calcium tekort echter is dit een mythe. Bij een calciumtekort treden niet meteen symptomen op doordat ons lichaam probeert de bloedspiegel in balans te houden, dit heeft als gevolg dat ons lichaam calcium uit de botten gaat gebruiken met botontkalking tot gevolg.

Teveel calcium

In Nederland is de veilige bovengrens van calcium gesteld op 2500mg per dag. Bij een hoeveelheid groter dan 2500mg kunnen mogelijk nierstenen ontstaan en wordt de opname van andere mineralen verstoord. Wanneer langdurig gebruikt wordt gemaakt van maagzuurneutraliserende middelen zoals Rennies kan er verkalking van de bloedvaatwanden en nieren ontstaan.

Symptomen van teveel calcium kunnen variëren, soms zijn er geen klachten en soms is er sprake van vermoeidheid. Wanneer je een groter calcium overschot hebt kunnen de volgende symptomen optreden: sufheid, dorst, diarree, obstipatie en misselijkheid.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium (in mg per dag)

Leeftijd mannen vrouwen
0 – 3 jaar 500 500
4 – 8 jaar 700 700
9 – 18 jaar 1200 1100
19 – 50 jaar 1000 1000
51 – 70 jaar 1100 1100
70+ 1200 1200
Zwanger 1000
Borstvoeding 1000

Bronnen

De beste manier om calcium binnen te krijgen is via voeding. Veel voedingsmiddelen zijn verrijkt met calcium, maar voor sommige mensen kan het nodig zijn om calciumsupplementen te nemen om de aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen. Het is vooral belangrijk dat kinderen voldoende calcium in hun diëten hebben als ze groeien. Ook is het belangrijk dat ouderen voldoende binnenkrijgen i.v.m. botverlies.

Ons lichaam heeft verscheidene andere voedingsstoffen nodig om calcium te absorberen en te gebruiken. Je lichaam heeft onder andere magnesium, fosfor en vitamine D en K nodig. Vele factoren zoals leeftijd, ziektetoestanden en medicijnen kunnen de calciumabsorptie beïnvloeden. Koolhydraten kunnen de opname van calcium verbeteren, terwijl koffie en sigaretten de opname kunnen belemmeren.

De beste voedingsbronnen van calcium zijn: kaas, zuivelproducten, tofu en rummelasse. Andere goede bronnen van calcium zijn onder meer: amandelen, biergist, paksoi, paranoten, broccoli, kool, vijgen, boerenkool, mosterd, hazelnoten, oesters, sardine en zalm. Voedingsmiddelen die zijn verrijkt met calcium zoals: sappen, sojamelk, tofu en cornflakes zijn ook goede bronnen van dit mineraal.

Calcium kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

calcium body en fit     calcium xxlnutrition     calcium zink magnesium supplement     calcium