Tribulus terrestris

Tribulus terrestris is een plant afkomstig uit de warme en tropische regio’s van Europa, Zuid-Azië, Afrika en Australië. Het wordt gebruikt in kruidensupplementen waarvan producenten zeggen dat ze zorgen voor grote winsten in kracht en spiermassa. Ook wordt gezegd dat het je testosteron kan verhogen. Er is echter zeer weinig onderzoek verricht naar elk van deze claims en de studies die zijn gedaan zijn niet in voordeel van het kruid.

 Functies van tribulus terrestris

De belangrijkste claim van supplementenfabrikanten is dat het kruid je testosteron niveau kan verhogen. Testosteron is zoals de meesten al weten essentieel voor het behoud en opbouwen van spieren, uithoudingsvermogen en kracht.

In 2005 is er een onderzoek geweest waarbij 21 gezonde mannen (leeftijd 20-36) werden opgesplitst in 2 groepen. De eerste groep kreeg 20mg per kg lichaamsgewicht van Tribulus terrestris extract en de tweede groep kreeg slechts 10mg per kg. Na vier weken was er geen significant verschil tussen de twee groepen en werden de testosteron niveaus als normaal beschouwd, hierdoor werd verklaard dat tribulus terrestris geen testosteron verhogende eigenschappen bezit. Er zijn inmiddels ook onderzoeken die beweren dat tribulus terrestris wel werkt. Dit maakt het dan ook een zeer controversieel supplement

Sommige onderzoeken waar vrouwen bij betrokken waren geven aan dat tribulus terrestris kan leiden tot normalisering van de eisprong, verbeterde vruchtbaarheid en een vermindering van de peri- en postmenopauzale klachten. Het belangrijkste is dat Tribulus terrestris betere resultaten bleek te verschaffen bij vrouwen met betrekking tot libido dan traditionele hormoontherapie.

Tribulus terrestris wordt ook vaak verkocht met het argument dat het zorgt voor toename in kracht en spiermassa in een korte tijd. Er is een onderzoek geweest waar 22 mannelijke atleten aan deelnamen, sommigen kregen tribulus terrestris en anderen kregen placebo’s. Na vijf weken trainen is de kracht en spiermassa verhoogd in beide groepen maar er waren geen verschillen ontdekt tussen de 2 groepen. Tribulus terrestris helpt dus waarschijnlijk niet. Maar ook hier zijn er inmiddels onderzoeken gedaan die concluderen dat tribulus terrestris wel degelijk werkt.

Dosering

De geschikte dosering van tribulus terrestris is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd van de gebruiker, gezondheid etc. Op dit moment is er onvoldoende bewijs om een juiste hoeveelheid tribulus terrestris te kunnen bepalen. Het is belangrijk om te beseffen dat natuurlijke producten niet per se altijd veilig zijn en goed doseren dus erg belangrijk kan zijn. Het is dus belangrijk dat je je aan de aanbevolen hoeveelheid tribulus terrestris houdt die staat voorgeschreven op het etiket.

Bronnen

Tribulus terrestris is een plant afkomstig uit de warme en tropische regio’s van Europa, Zuid-Azië, Afrika en Australië. Extracten van deze planten worden gebruikt om tribulus terrestris supplementen te produceren.

Medisch gebruik

Tribulus terrestris wordt gebruikt om het libido te verhogen, de vruchtbaarheid te verhogen en om te helpen bij erectiestoornissen. Het is zoals eerder vermeld niet duidelijk of deze zogenoemde eigenschappen van tribulus wel werken.

Conclusie

Tribulus terrestris is een erg controversieel supplement. De onderzoeksresultaten geven ons ook geen duidelijkheid aangezien deze sterk verschillen. Het ene onderzoek beweert dat het wel werkt, en daar tegenover staat een ander onderzoek dat beweert dat het niet werkt. Er is maar 1 manier om er achter te komen of dit supplement wel of niet werkt, en dat is zelf proberen.

Tribulus terrestris

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

tribulus terrestris body&fit     tribulus terrestris xxlnutrition     tribulus terrestris bodylab     tribulus terrestris myprotein