Tyrosine

Tyrosine is één van de twintig aminozuren die voorkomen in ons lichaam. Het heeft net zoals vele aminozuren belangrijke functies in ons lichaam. Dit aminozuur is onder andere de voorlopen van de neurotransmitter dopamine. Dopamine is een van de meest invloedrijke hormonen op onze stemming.

Functies van tyrosine

Vaak wordt het feit dat dit aminozuur wordt omgezet naar dopmaine gezien als zijn belangrijkste functie. Wanneer dopamine gebruikt wordt als medicijn werkt het in op het sympathische zenuwstelsel waardoor de hartslag en bloeddruk worden verhoogd. Dopamine wordt ook geassocieerd met het beloningscentrum in de hersenen, dus als grotere concentraties aanwezig zijn ervaar je een gevoel van geluk of vreugde.

Hierdoor is het makkelijk te begrijpen dat dopamine ook vrijkomt door verschillende gebeurtenissen die gebeuren in je leven. Waaronder het eten van voeding die je lekker vindt, het deelnemen aan seksuele activiteiten en zelfs het gebruik van bepaalde drugs kan zorgen voor een vrijgave van dopamine (dit is ook de reden waarom een aantal drugssoorten zo verslavend zijn).

Hogere niveaus van dopamine hebben ook de neiging om je gezelligheid te verbeteren en het gevoel van pijn te verminderen. Wanneer dopamine niveaus laag zijn zullen al deze positieve effecten niet van toepassing zijn. Voor sporters kan een tekort ervoor zorgen dat je geen zin hebt om te trainen of om gezond te eten. Doordat tyrosine helpt bij het aanmaken van dopamine, is ook tyrosine zeer belangrijk om de positieve effecten van dopamine te ervaren.

Een andere belangrijke eigenschap van tyrosine is dat het kan helpen bij vetverlies en het onderhouden van een vetvrij lichaam. Dit aminozuur helpt ook bij het goed functioneren van je schildklier. Omdat de schildklier je stofwisseling controleert zul je veel minder calorieën verbranden als je schildklier niet goed werkt. Het nemen van een tyrosine supplement zou je dus kunnen helpen om je metabolisme lichtjes te verhogen, waardoor je meer vet zult gaan verbranden.

Het is erg belangrijk om te beseffen dat tyrosine minder beschikbaar zal zijn als je gestrest bent. Voor mensen die zich erg vaak druk maken kan het nemen van een tyrosine supplement handig zijn, ook helpt het je dan goed op weg om je algemene stemming te verbeteren.

Dosering

Er is geen duidelijke aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van tyrosine bekend. Vaak wordt gesteld dat dit tussen de 2g -5g ligt. De standaard aanbevolen tyrosine dosis is ongeveer 1000mg voor het bereiken van mentale en fysieke boost. Dit is ook de standaard tyrosine dosering voor depressie.

Bronnen

Je kunt voldoende tyrosine binnenkrijgen via je voeding, maar vaak is het zo dat mensen die hard trainen niet genoeg binnenkrijgen om de volledige voordelen uit tyrosine te krijgen. De beste bronnen voor tyrosine zijn: vleeswaren, kaas, pinda’s, amandelen, lima bonen, tarwe producten en havermout.

Medisch

Mensen nemen tyrosine tegen: depressie, ADD , ADHD, het onvermogen om wakker te blijven (narcolepsie) en om de alertheid na slaaptekort te verbeteren. Er zijn nog vele andere ziekten en aandoeningen waarbij tyrosine wordt gebruikt in de behandeling. Sommige gebruiken tyrosine ook als onderdeel van een behandeling bij verslaving aan cocaïne. Tevens wordt het gebruikt door mensen die willen minderen met cafeïne of nicotine.

Conclusie

Tyrosine is een sterk en belangrijk aminozuur, behalve dat het gebruikt wordt voor talloze medische behandelingen is het van toegevoegde waarde voor vrijwel iedereen. Het helpt bij het verliezen van vet, zorgt voor een betere stemming en het stimuleert de aanmaak van groeihormoon.

Tyrosine kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

tyrosine body&fit     tyrosine xxlnutrition     tyrosine myprotein