Serine

Serine is een van de niet essentiële aminozuren die voorkomen in ons lichaam. Het wordt afgeleid van het aminozuur glycine en heeft verschillende functies in ons lichaam. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor de algehele goede gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast is het erg belangrijk voor een goede werking van de hersenen en het centrale zenuwstelsel.

Fucties van serine

Serine heeft zoals eerder beschreven meerdere functies in ons lichaam. Het helpt onder andere bij het vormen van fosfolipiden die nodig zijn bij het maken van cellen in ons lichaam. Het is ook betrokken bij vet en vetzuur verbranding, spieropbouw en het behouden van een gezond immuunsysteem. Ook is het zo dat de eiwitten die gebruikt worden om de hersenen en de myelineschede te vormen serine bevatten. Zonder serine zou de myelineschede kunnen beschadigen, waardoor deze minder efficiënt wordt bij het leveren van boodschappen tussen de hersenen en de zenuwuiteinden in het lichaam.

Serine is ook nodig om tryptofaan aan te maken. Tryptofaan is een aminozuur dat zorgt voor de productie van serotonine. Serotonine is op zijn beurt een stemmingsbepalende stof in de hersenen. Zowel serotonine als tryptofaan tekorten zijn gekoppeld aan depressie, slapeloosheid, verwarring en angst. Onderzoek suggereert dat lage niveaus van serine kunnen bijdragen tot chronische vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie. Serine helpt ook bij het produceren van immunoglobulinen en antilichamen voor een sterk immuunsysteem en bij de absorptie van creatine.

Dosering

Er is geen duidelijke aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Echter is een hoog niveau van dit aminozuur ongewenst omdat dit de natuurlijke balans van je lichaam in gevaar kan brengen. Als je een serine supplement neemt is het dus belangrijk om je aan de aanbevolen doseringen van de fabrikant te houden. Een tekort aan dit aminozuur komt bijna niet voor.

Bronnen

Vlees, soja, zuivel, tarwe en pinda’s zijn goede natuurlijke bronnen van serine. Om het lichaam serine aan te laten maken moet er voldoende vitamine B3, vitamine B6 en foliumzuur aanwezig zijn.

Medisch gebruik

Onderzoekers zijn nog steeds bezig met het testen van serine omdat het blijkt te helpen bij het bestrijden van vele ziekten en aandoeningen. Het wordt inmiddels onder andere gebruikt bij de behandeling van alzheimer en depressie.

Serine kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

serine xxlnutrition     serine myprotein