Cysteine

Cysteine is een niet-essentieel aminozuur. Het heeft net zoals vele andere aminozuren een groot aantal functies in ons lichaam. Het is bijvoorbeeld een zwavelhoudend aminozuur waardoor het een favoriet is als antioxidant. Dit aminozuur is nauw verwant aan cystine, wat in feite bestaat uit 2 cysteine moleculen die met elkaar verbonden zijn. Cysteine is zeer onstabiel en wordt vrijwel onmiddellijk omgezet in cystine wanneer het de kans krijgt. Dit is echter geen probleem want als het lichaam het nodig heeft, kan het gemakkelijk weer worden omgezet naar cysteine.

Functies van cysteine

Cysteine is een vereiste voor een gezonde huid, ontgifting van het lichaam (door het zwavelgehalte) en de productie van collageen (voor elasticiteit en textuur van de huid). Daarom wordt  dit aminozuur ook vaak gevonden in beta-keratine. Keratine moleculen zijn namelijk de dingen die deel uitmaken van je haar, nagels en dergelijke. Ook voorzien ze je van een gezonde huid. Dit is waar cysteïne bewijst dat het gebruik ervan een essentieel onderdeel van gezond leven is.

Het is daarnaast een fabrikant van taurine, dit is een component van glutathion. Glutathion beschermt op zijn beurt de hersenen en de lever tegen schade door drugs, alcohol en andere stoffen die het lichaam schadelijk acht. Taurine is tegenwoordig te vinden in veel creatine producten, maar met welk effect is nog altijd niet geheel duidelijk. Vaak wordt gesteld dat het wordt toegevoegd om het meeste uit liponzuur te krijgen.

Cysteine versterkt ook de beschermende laag van de maag en darmen om schade door producten die niet gewenst zijn in het lichaam te voorkomen. Dit is de reden waarom het moeilijk is om het meeste uit pillen en medicijnen te halen. Maar aan de andere kant is het een zeer goede lever beschermer. Bovendien is dit aminozuur van cruciaal belang voor het metabolisme van andere zeer nuttige dingen voor bodybuilders. Onderandere co-enzym A, heparine, biotine (B-vitamine) en het geprezen alfa-liponzuur.

Dosering

De normale dagelijkse behoefte van cysteine is ongeveer 14mg per kilo lichaamsgewicht. Indien je een cysteine supplement gaat nemen dan zal de aanbevolen hoeveelheid ongeveer 200-300mg twee tot driemaal daags zijn. Natuurlijk adviseren we je om je aan de aanbevolen hoeveelheid te houden die op het etiket van het supplement vermeld staat. Overdosering is zover bekend alleen mogelijk bij diabetici. Tevens is het nog onduidelijk wat een tekort aan cysteine voor gevolgen heeft.

Bronnen

Veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten bevatten dit aminozuur, echter is dit meestal maar in kleine hoeveelheden. Cysteine kan wel relatief veel gevonden worden in: gevogelte, tarwe, broccoli, eieren, knoflook, ui en paprika.

Medische toepassingen

cysteine’s uitzonderlijk sterke antioxiderende eigenschappen hebben zeer veel positieve effecten op de algemene gezondheid, het kan worden gebruikt voor zowel preventie als behandeling van ziekten. Cysteine wordt bijvoorbeeld gebruikt om koolmonoxide vergiftiging tegen te gaan. Het wordt ook gebruikt bij pijn op de borst, galweg verstoppingen bij zuigelingen, ALS en de ziekte van Alzheimer.

Conclusie

Cysteine is voor vrijwel iedereen een belangrijk aminozuur en niet alleen voor sporters. Het zorgt onder andere voor een gezonde huid, ontgifting van het lichaam, taurine productie en ook is van cruciaal belang voor het metabolisme van onder andere: co-enzym A, heparine, biotine (B-vitamine) en liponzuur.

Cysteine kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

cysteine body&fit     cysteine myprotein