Asparaginezuur

Asparaginezuur ofwel aspartic acid is 1 van de 20 aminozuren die voorkomen in ons lichaam. In tegenstelling tot enkele andere aminozuren wordt asparaginezuur beschouwd als een niet-essentieel aminozuur. Dit komt doordat het lichaam dit aminozuur zelf kan aanmaken en niet uit externe bronnen zoals voedsel nodig heeft.

Functie van asparaginezuur

Hoewel het vaak genegeerd wordt door mensen buiten de medische gemeenschap is asparaginezuur zeer belangrijk voor het menselijk lichaam. Niet alleen helpt dit type aminozuur de hersenen alert te houden, het verwijdert ook schadelijke stoffen zoals ammoniak uit de lever. Daarnaast helpt dit aminozuur bij het efficiënt houden van je stofwisseling.

Het speelt ook een belangrijke rol bij de omzetting van koolhydraten in energie. Daarnaast is dit aminozuur noodzakelijk voor de synthese van andere aminozuren. Aspartic acid is de sleutel tot een gezonde stofwisseling en is ook van groot belang in de energievoorziening van ons lichaam. Een van de voornaamste taken van aspartic acid in ons lichaam is dan ook het zorgen voor cellulaire energie.

Dosering

Er is nog niet veel bekend over de ideale dosering van asparaginezuur.

Bronnen

Voedingsmiddelen die asparaginezuur bevatten zijn onder andere: spruitjes, avocado, asperges, suikerriet, bepaalde soorten vlees, bepaalde zaden en sommige zuivelproducten.

Medisch

In farmaceutische middelen wordt dit aminozuur gebruikt als een ammoniak ontgiftend middel. Ook wordt het gebruikt bij het genezen van chronische vermoeidheid. Het is niet raar dat wetenschappers geloven dat asparaginezuur chronische vermoeidheid kan genezen. In feite kan chronische vermoeidheid het gevolg zijn van een tekort aan dit aminozuur, waardoor je cellulaire energie verlaagt en vervolgens je uithoudingsvermogen verlaagt.

Conclusie

Vaak wordt asparaginezuur niet gezien als interessant aminozuur maar het is zeker wel belangrijk voor het menselijk lichaam. Een van de voornaamste taken van dit aminozuur is namelijk om te zorgen voor cellulaire energie. Tevens helpt het om schadelijke stoffen zoals ammoniak uit je lichaam te houden.