Arginine

Arginine is één van de 20 aminozuren en wordt vaak besproken. Het heeft zoals de meeste aminozuren verschillende belangrijke functies in ons lichaam. Omdat een aantal van deze functies belangrijk zijn voor sporters wordt het veel gebruikt in de vorm van een supplement. Arginine wordt toegevoegd aan veel supplementen om zijn geweldige stikstof retentie capaciteit. Stikstof is zoals je misschien al weet een van de belangrijkste elementen in eiwitsynthese. Sommige planten kunnen stikstof opnemen, maar wij mensen moeten het doen met de spullen die we hebben.

Functies van arginine

Arginine heeft net zoals het grootste deel van de andere aminozuren vele functies in ons lichaam. Het versterkt bijvoorbeeld het immuunsysteem en stimuleert de omvang en de activiteiten van de thymus. Hierdoor is het een uitstekende keuze voor iedereen die niet in een optimale gezondheidstoestand verkeerd, zoals mensen herstellende van een blessure of verkoudheid. Het verbetert ook de gezondheid van de lever, huid en bindweefsel en het kan je cholesterol verlagen.

Tevens helpt arginine bij de afgifte van hormonen. Arginine zorgt onder andere voor het vrijgeven van insuline door de pancreas en ook is het een stimulator voor de productie van groeihormoon door de hypofyse. Daarnaast wordt het vaak gekoppeld aan seksuele stimulus met het idee dat het de orgasmen kan verlengen en verbeteren. Het is te vinden in de zaadvloeistof en werd vaak gebruikt in studies hoe de mannelijke seksuele gezondheid verbeterd kon worden. Door deze onderzoeken is het naar voren gekomen als een remedie voor steriliteit.

Het is ook belangrijk om te weten dat het spieropbouw vergemakkelijkt terwijl het de opslag van vet beperkt. Arginine houdt namelijk je vet in leven en gebruikt het, hierdoor is het een belangrijk aminozuur bij gewichtsbeheersing. Arginine is dus een zeer nuttig aminozuur en het kan ook voor toegevoegde waarde zijn voor steroïde gebruikers die op zoek zijn naar een post cycle boost.

Tot slot is arginine een precursor van stikstofmonoxide, hierdoor bevordert het uithoudingsvermogen en spier conditionering. Wanneer stikstofmonoxide wordt vrijgegeven verwijden bloedvaten. Dit verlaagt de bloeddruk en verhoogt de bloedtoevoer naar de spieren tijdens het sporten. De verhoogde bloedtoevoer betekent dat voldoende zuurstof en voedingsstoffen naar je spieren gaan. Dit kan helpen bij het herstel en zorgen voor topprestaties.

Dosering

Er is momenteel nog geen exacte aanbevolen dosering. Het is verstandig om je aan de aanbevolen dosering te houden die op het supplement staat. Een zeer grote doses arginine nemen kan uiteraard leiden tot bijwerkingen, maar het uitbreiden van proteïne poeders, pre-workout of weight gainers met arginine is zinvol. Overdosering komt vrijwel niet voor maar kan eventueel leiden tot huid verdikking en verruwing, zwakte, diarree, misselijkheid en verlies van immuniteit voor virussen. Een tekort kan leiden tot een verminderde productie van insuline en haaruitval, maar een tekort komt zelden voor.

Bronnen

Arginine kan veel gevonden worden in: roodvlees, noten en zaden, gevogelte, vis, rijst, chocolade, rozijnen en soja.

Medisch

Arginine wordt om tal van redenen gebruikt. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om: verkoudheid te voorkomen, verbeteren van de nierfunctie na een niertransplantatie, sportprestaties te verbeteren en om het immuunsysteem te stimuleren. Ook wordt arginine gebruikt om wonden sneller te laten genezen en om de bloedtoevoer naar koude handen en voeten te verbeteren. En zoals eerder vermeld wordt het gebruikt als een hulpmiddel bij seksuele problemen voor zowel mannen als vrouwen.

Conclusie

Arginine is een veel besproken aminozuur, als je over de functies van arginine hebt gelezen zul je dat zeker snappen. Arginine heeft vele goede functies en is dus zeker een aminozuur om te onthouden. Dit aminozuur heeft vele voordelen voor sporters en wordt dan ook vaak genomen in de vorm van een supplement. Fabrikanten van supplementen maken daarom ook vaak de keuze om dit aminozuur te gebruiken in pre-workout producten, echter is dit vaak maar in kleine doseringen.

Arginine kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

arginine body&fit     arginine xxlnutrition     arginine bodylab     arginine myprotein