Alanine

Alanine is een niet essentieel aminozuur. Dit aminozuur heeft net zoals vele andere aminozuren belangrijke functies in ons lichaam. Samen met glutamine wordt het beschouwd als het belangrijkste aminozuur voor aminozuur metabolisme in het bloed. Om verschillende redenen wordt dit aminozuur vaak toegevoegd aan pre-workout supplementen of wordt het individueel als supplement genomen.

Functies van alanine

Alanine is cruciaal voor de eiwit biosynthese en heeft bepaalde regulerende functies. Ongeveer 30% van de alanine in het bloed wordt gesynthetiseerd door de spieren. Ook wordt alanine geabsorbeerd door de lever, hier wordt het vervolgens omgezet naar pyruvaat. Dit zorgt voor een snelle en efficiënte levering van energie wanneer het nodig is, zodat het lichaam kan blijven kunnen presteren op verhoogde intensiteit.

Andere belangrijke functies van dit aminozuur zijn de ondersteuning van het immuunsysteem en het voorkomen van nierstenen. Dit aminozuur versterkt het immuunsysteem door het produceren van antilichamen. Ook is het essentieel voor een goede werking van het centrale zenuwstelsel en helpt het bij het vormen van neurotransmitters. Tot slot is gebleken dat er een verwevenheid is tussen alanine en de afscheiding van insuline door de alvleesklier.

Dosering

Slechte voeding, een laag eiwitdieet en stress kunnen allemaal oorzaken zijn voor een alanine tekort. Zulke tekorten dienen vaak gecompenseerd te worden met supplementen. Het is vaak lastig om een optimale dagelijkse hoeveelheid te bepalen aangezien dit voor iedereen verschilt. Sporters hebben bijvoorbeeld een grotere behoefte aan aminozuren aangezien deze nodig zijn om sneller spiermassa op te bouwen. Wanneer het juist wordt gedoseerd kan het een effectieve voedingsstof zijn ter ondersteuning van een intensief trainingsschema en om maximale spiergroei te realiseren. Een grote hoeveelheid alanine blijkt geen bijwerkingen te hebben voor gezonde mensen, echter wordt alsnog geadviseerd om niet te veel te nemen.

Bronnen van alanine

Alanine komt voornamelijk voor in gevogelte , rundvlees, varkensvlees en vis. Bijna alle dierlijke eiwitbronnen zijn rijk aan alanine. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat dit aminozuur gemakkelijk verloren gaat in voedingsmiddelen vanwege zijn water oplosbare eigenschap. Wanneer je probeert zo veel mogelijk van dit aminozuur binnen te krijgen is het verstandig om voeding niet te lang te koken of te laten weken.

Medisch

Naast zijn vermogen om bloedsuiker positief te beïnvloeden wordt het ook vaak gebruikt ter voorkoming van prostaatkanker. Daarnaast hebben verschillende studies aangetoond dat alanine het immuunsysteem stimuleert en ontstekingen vermindert. Ook wordt dit aminozuur preventief gebruikt tegen nierstenen door mensen waarbij nierstenen in de familie zitten.

Conclusie

Alanine speelt een belangrijke rol in verschillende metabolische processen en bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het kan niet alleen worden gebruikt tegen lage suiker schokken, maar het  kan ook worden gebruikt om de afgifte van insuline te stimuleren. Hierdoor ontstaat een aanzienlijke verbetering van het metabolisme van glucose. Daarnaast kan het je goed ondersteunen bij fysieke uitdagingen en bij het opbouwen van spiermassa.

Alanine kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

alanine body&fit     alanine xxlnutrition     alanine bodylab     alanine