Methionine

Methionine is een van de negen essentiële aminozuren. Doordat het een essentieel aminozuur is kan het niet door het lichaam worden aangemaakt en moeten we het door onze voeding binnen krijgen. Dit essentiële aminozuur speelt een belangrijke rol bij de synthese van andere eiwitten zoals carnitine en melatonine. Ook heeft het een vet oplossend effect en vermindert het de afzetting van vet in de lever. Daarnaast heeft het meerdere medische functies en is het nodig voor onze algehele gezondheid.

Functies van methionine

Methionine is een voorloper van cysteïne en taurine, en is essentieel voor de synthese van deze stoffen. Bovendien heeft dit aminozuur antioxiderende eigenschappen waardoor het ons lichaam tegen toxische stoffen en vrije radicalen beschermt. Dit aminozuur reageert met de schadelijke stoffen waardoor het voorkomt dat andere stoffen of cellen worden vernietigd. Daarnaast is het zo dat het vermogen om stoffen te scheiden via de urine wordt beïnvloed door de hoeveelheid methionine in het lichaam. Een tekort aan dit aminozuur kan daardoor zorgen voor problemen zoals vochtretentie.

Dit aminozuur heeft invloed op nog veel meer functies in het lichaam. Het dient bijvoorbeeld ook als een van de bouwstenen voor verschillende kritische eiwitten en hormonen zoals: carnitine, adrenaline, choline en melatonine. Tevens helpt dit aminozuur bij de afbraak en het gebruik van vetten, wat op zijn beurt resulteert in een hoger testosteron niveau. Het elimineert ook het overtollige vet uit de bloedbaan, wat resulteert in minder potentieel vet weefsel. Ook is het belangrijk bij de spijsvertering en het verwijderen van zware metalen uit de maag en de lever.

Dosering

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid methionine is 12-19mg per kilo lichaamsgewicht. Vaak is het zo dat de daadwerkelijke dagelijkse inname al hoger is dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Echter kunnen bepaalde aandoeningen ervoor zorgen dat de dagelijkse benodigde methionine stijgt.

Overdosering is vrijwel niet mogelijk tenzij je een tekort hebt aan B-vitamines, in dit geval ben je een makkelijk doelwit voor aderverkalking. Een tekort komt ook niet vaak voor maar kan onder andere de volgende aandoeningen veroorzaken:  depressie, dementie, vervetting van de lever, trage groei, overmaat van toxines, zwakte en huidletsels.

Bronnen

Zoals al eerder vermeld is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 12-19mg per kg lichaamsgewicht of ongeveer een gram per dag voor volwassenen. De werkelijk inname is zeer vaak hoger vanwege de voeding die we nuttigen. Kaas, eieren, vis, vlees en gevogelte zijn allemaal methionine rijke bronnen. Het kan ook worden gevonden in fruit en groenten, maar niet zo overvloedig.

Medisch gebruik

Methionine is betrokken bij de synthese van een aantal verschillende stoffen en draagt daarom bij tot het behoud van de gezondheid en conditie. Het is dus een belangrijk aminozuur voor onze gezondheid. Daarnaast beïnvloedt het vele fysiologische processen en kan het daarom worden gebruikt bij de behandeling van bepaalde aandoeningen.

Methionine wordt bijvoorbeeld gebruikt om artritis en lever ziekte te behandelen. Andere aandoeningen die met succes kunnen worden behandeld zijn voortijdige ejaculatie en chronische depressie.

Conclusie

Vetverbranding, betere spijsvertering en antioxiderende eigenschappen maken dit een waardevol aminozuur. Behalve vet verbranden helpt het ook bij het opbouwen van spieren doordat het je testosteron niveau verhoogt. Wel is het belangrijk te realiseren dat je door je voeding waarschijnlijk meer dan genoeg methionine binnen krijgt.

Methionine kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

methionine body&fit     Methionine xxlnutrition     Methionine bodylab     methionine myprotein