Histidine

Histidine is een van de 9 essentiële aminozuren. Dit aminozuur heeft vele functies in ons lichaam. Het is bijvoorbeeld betrokken bij de vorming van eiwitten en heeft invloeden op verschillende metabolische reacties in het lichaam. Tevens is het nodig voor een goede groei en herstel van weefsels en voor de productie van zowel rode als witte bloedcellen.

Histidine wordt alleen in zeer kleine hoeveelheden geproduceerd door het lichaam, het moet daarom voornamelijk worden verkregen via voeding of supplementen. Vanwege het feit dat de synthese van histidine in sommige gevallen zeer beperkt is, wordt het gezien als een essentieel aminozuur. Zuigelingen in het bijzonder hebben behoefte aan een extra bron van histidine aangezien een tekort kan leiden tot groeiproblemen en andere complicaties.

Funcie van histidine

Een van de belangrijkste kenmerken van histidine is dat het kan worden omgezet in verschillende noodzakelijke stoffen zoals: histamine, glutamaat en hemoglobine. Ook is histidine betrokken bij verscheidene metabole reacties en zorgt het daarmee indirect voor zuurstoftoevoer naar organen en weefsels. Tevens is dit aminozuur een bouwsteen voor veel moleculen die ijzer bevatten, zoals ferritine. Deze functie is belangrijk omdat dit zorgt voor voldoende energievoorziening in de cellen.

Andere functies van dit aminozuur zijn: Ondersteuning bij genezing van wonden, de regulering van de groei en de natuurlijke herstelmechanismen en ook helpt het je lichaam te reinigen van overbodige zware metalen door het vermogen om te combineren met hen.

Zonder histidine zouden groeiprocessen onderbroken worden. Een gebrek aan dit aminozuur kan dan ook leiden tot een vertraagde ontwikkeling en regeneratie van weefsel. Het is ook mogelijk dat een tekort leidt tot een ontsteking van de huid en slijmvliezen en zorgt voor een trager herstel van wonden.

Histidine is ook noodzakelijk voor de vorming van de myelineschede. De myelineschede zit om alle zenuwcellen heen en beschermt deze tegen beschadiging en kan worden gebruikt om bepaalde degeneratieve aandoeningen zoals alzheimer en Parkinson te voorkomen. Ook is dit essentiële aminozuur betrokken bij de synthese van rode en witte bloedcellen, waardoor het dus ook invloed heeft op de activiteit van het immuunsysteem.

Tenslotte kan histidine het lichaam tegen stralingsschade beschermen door zich te binden aan de schadelijke moleculen en ze zo te elimineren. Daarom kan een speciaal ontworpen preparaat dat histidine bevat worden toegediend voor medische behandeling waarbij ioniserende straling is betrokken om het lichaam te beschermen tegen de directe en indirecte effecten van straling.

Bronnen

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten bevatten vaak histidine. Het wordt exclusief geproduceerd in jonge plant weefsels en wordt doorgegeven aan dieren via de voedselketen. Goede bronnen zijn: rijst, groene groenten, bananen, tarwe,  rogge, vlees, gevogelte, eieren, vis en zuivelproducten.

Dosering

Vaak wordt gesteld dat minimaal 1000mg histidine per dag nodig is, echter wordt ook vaak 8-14mg per dag per kilo lichaamsgewicht aanbevolen. De kans is groot dat je deze hoeveelheid op zijn minst twee of drie keer binnenkrijgt door je voeding.

Echter is het zo dat de effecten van stress, bestaande chronische aandoeningen en verwondingen de dagelijkse behoefte verhogen. Aan deze behoefte kan dan vaak alleen worden voldaan door middel van voedingssupplementen.

Ook na operaties of in gevallen van artritis of bloedarmoede, kan je lichaamsbehoefte van histidine zeer snel stijgen. Een tekort kan ernstige gevolgen hebben voor kinderen en jongeren als ze nog in de groei zitten, aangezien een tekort de normale groei kan verstoren. Bovendien regelt histidine de immune verdediging in het lichaam, hierdoor kan een tekort aan histidine leiden tot een verhoogde kans op infecties. Voor sporters is het ook van belang om geen tekort te hebben. Zonder histidine zouden groeiprocessen namelijk onderbroken worden. Een gebrek aan dit aminozuur kan dan ook leiden tot een vertraagde ontwikkeling en regeneratie van weefsel.

Om deze problemen te voorkomen is een evenwichtige en gevarieerde voeding nodig. Consumptie van de volgende voedingsmiddelen kan helpen om te voldoen aan de dagelijkse behoefte: rijst, groene groenten, bananen, tarwe,  rogge, vlees, gevogelte, eieren, vis en zuivelproducten.

Wanneer je een supplement neem met dit essentiële aminozuur zal je goed moeten weten hoeveel je binnenkrijgt. Zeer overmatig gebruik kan leiden tot stress en verergering van psychische stoornissen zoals angst en schizofrenie.

Medisch

Het preventieve en therapeutische potentieel van histidine nog niet volledig onderzocht. Wel is uit verscheidene studies gebleken dat dit aminozuur effectiviteit is bij medische behandelingen.

De ontdekking dat dit aminozuur de bloeddruk kan verlagen is een bijzonder belangrijke stap. Doordat histidine de bloedvaten ontspant kan het cardiovasculaire aandoeningen zoals: arteriosclerose en hartaanvallen helpen voorkomen. Onderzoekers toonden aan dat dagelijkse inname van een supplement dat histidine bevat, het risico van cardiovasculaire aandoeningen kan verminderen tot 60,9%.

Een ander gebied waar het gebruik van histidine supplementen van belang is, is bij de behandeling van chronische nier falen. Een lage concentratie van histidine in het bloedplasma verhoogt de ontstekingskans van het lichaam en leidt tot een toename van oxidatieve stress.

Bovendien is recent ontdekt dat histidine in combinatie met zink effectief kan werken tegen verkoudheid. Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het gebruik van beide vitale stoffen de lengte van een verkoudheid verkort met gemiddeld 3,6 dagen.

Tot slot kan histidine een therapeutisch effect hebben in gevallen van ontstekingen en kan het worden gebruikt bij de behandeling van artritis en helpen bij het verminderen van symptomen van allergie.

Conclusie

Histidine is een zeer belangrijk essentieel aminozuur dat vele functies in ons lichaam vervuld echter heeft het nemen van een histidine supplement minimale effecten voor sporters. Wel wordt het vaak voor medische doeleinden gebruikt zoals behandeling van artritis. Daarnaast is het zeer behulpzaam tijdens het herstelproces na een operatie of letsel. Om medische redenen of perioden van hoge stress kan de keuze worden gemaakt om een supplement te nemen die dit aminozuur bevat. Vaak gaat hier de keuze uit naar een EAA (essential amino acid) supplement.

Histidine kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

histidine body&fit     histidine xxlnutrition     histidine bodylab     histidine myprotein