Citrulline malaat

Citrulline malaat is een aminozuur dat wordt geproduceerd wanneer het aminozuur ornithine wordt gecombineerd met carbamoylfosfaat. Dit gebeurt tijdens de zogenaamde ureumcyclus, deze cyclus zorgt er onder andere voor dat overtollig stikstof kan worden verwerkt. Door het nemen van citrulline wordt de ureumcyclus in overdrive gezet, dit zorgt ervoor dat het ammoniak dat geproduceerd wordt door onze werkende spieren uit ons lichaam wordt gehaald voordat het vermoeidheid kan produceren. Daarnaast heeft citrulline malaat nog enkele andere functies waar je hieronder meer over kunt lezen

Functie citrulline malaat

Citrulline malaat lijkt algehele training prestaties te verbeteren door het verminderen van spiervermoeidheid tijdens het sporten. Door het versnellen van de opruiming van ammoniak en lactaat stelt citrulline malaat je in staat om extra herhalingen te doen bij sets met matig tot veel herhalingen. Daarnaast helpt dit om sneller te herstellen in de rust tussen de sets.

Citrulline malaat is ook in staat om spierpijn na de training te verminderen. Dit betekent dat citrulline mogelijk het herstel tussen trainingen kan verbeteren. De vermindering van spierpijn is meestal merkbaar en vrij groot. Dit kan in het bijzonder handig zijn voor mensen die specifieke spiergroepen twee keer per week of vaker trainen, aangezien het hier grote effecten kan hebben op je kracht en prestaties. Tot slot kan citrulline malaat ook stikstofoxide (NO) in het lichaam verhogen voor een betere pomp en verbeterde zuurstoftoevoer.

Dosering

Op basis van beschikbare onderzoeken is de juiste citrulline malaat dosering voor optimale prestaties tussen de 6-8 gram. Dit kan worden gemengd met een vloeistof op basis van je eigen voorkeur qua smaak, of met een pre-workout. Voor optimale effecten kan het goed 15 – 45 minuten voor een training worden gebruikt.

Bronnen

Citrulline malaat supplementen zijn beschikbaar in poeder en pil vorm. Daarnaast is het in lage doseringen verwerkt in enkele pre-workout supplementen. Ook is het veel aanwezig in watermeloen.

Medisch

Dit aminozuur heeft enkele medische toepassingen. De voornaamste medische toepassing is het behandelen van erectie stoornissen.

Conclusie

Citrulline malaat is een aminozuur dat steeds populairder wordt onder sporters. Het wordt vaak gebruikt in pre-workout supplementen vanwege zijn vele positieve effecten op ons lichaam. Echter wordt het vaak in te kleine hoeveelheden toegevoegd aan pre-workouts. Om deze reden kun je er veel aan hebben om dit product zelf te kopen en toe te voegen aan je pre-workout.

Citrulline malaat kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

citrulline malaat     citrulline malate     citruline-malaat