Cafeine

Cafeïne is een bittere stof die voorkomt in koffie, thee, frisdrank, chocolade en bepaalde medicijnen. Het heeft veel effecten op de stofwisseling, inclusief het stimuleren van het centrale zenuwstelsel. Dit kan je alerter maken en een boost van energie geven.

Functie van cafeïne

Cafeïne wordt geabsorbeerd en gaat dan snel naar de hersenen. Het wordt niet opgeslagen in ons bloed of op andere plekken. Het verlaat ons lichaam via de urine vele uren na de inname. Cafeïne stimuleert of prikkelt de hersenen en het zenuwstelsel. Dit zal niet de effecten van alcohol verminderen zoals vele mensen denken. Wel zorgt deze stimulering voor een verlichting van vermoeidheid en slaperigheid. De effecten van cafeïne op het lichaam kunnen al 15 minuten na inname beginnen en maar liefst 6 uur duren.

Dosering

Het is lastig om een aanbeveling te doen voor mensen die cafeïne willen nemen om hun training positief te beïnvloeden. Dit komt doordat iedereen anders reageert op deze stof. Sommige mensen drinken een kopje koffie en zijn de aankomende uren heel druk. Anderen kunnen kopje na kopje drinken zonder dat de effecten merkbaar zijn.

Als je niet regelmatig cafeïne neemt dan zal een paar honderd milligram waarschijnlijk zorgen voor merkbare effecten. Je kunt om te beginnen 100mg nemen om te zien wat voor effecten dit op je heeft. Vervolgens kun je je inname verhogen tot 200 – 250mg. Mocht je niks merken dan kun je stap voor stap de dosis verhogen met 50mg. Het is wel belangrijk om te beseffen dat je lichaam gewend raakt aan cafeïne. Door de toenemende tolerantie zul je steeds meer moeten nemen of het gewenste effect te krijgen. Om deze reden kan het zeer effectief zijn om zo nu en dan je cafeïne inname te beperken. Als je pre-workout neemt wordt het dan ook aanbevolen om ~4 weken geen pre-workout te nemen na het 2 maanden te hebben gebruikt.

Wanneer je een pre-workout supplement koopt is het belangrijk om te kijken hoeveel cafeïne deze bevat. Dit kan verschillen van 100 tot 400mg.

Bronnen

Cafeïne wordt op grote schaal geconsumeerd. Het is dan ook aanwezig in zeer veel producten waaronder: Koffie, thee, chocola, frisdrank, snoep,supplementen, energiedrankjes, snacks en kauwgum.

Medisch

Cafeïne wordt toegevoegd aan medicijnen zoals pijnstillers, dieetpillen en geneesmiddelen voor een verkoudheid.

Conclusie

Door zijn sterke effecten is cafeïne een van de hoofdingrediënten in vele pre-workout supplementen en wordt het dagelijks op grote schaal geconsumeerd. Het biedt niet alleen voordelen voor sporters maar ook voor niet sporters. Het is echter wel belangrijk te beseffen dat het niet noodzakelijk is om te nemen. Daarnaast bouwt men tolerantie op voor deze stof waardoor het soms nodig kan zijn om te minderen.

Cafeïne kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

Cafeine     caffeine     cafeine-bodylab     Cafeine poeder