Betaine

Zo nu en dan duikt er een supplement of ingrediënt op die veel interesse trekt door één enkel uitgevoerd onderzoek. Vaak blijkt het een hype en valt het uiteindelijk tegen. Daarnaast heb je ook de supplementen of ingrediënten die geleidelijk een solide basis opbouwen door middel van onderzoek zonder hype. Betaine valt ook onder deze groep.

Functies van betaine

De meeste voordelen van betaïne ontstaan door zijn rol als methyldonor. Een methyldonor is een molecuul dat een methylgroep kan overdragen aan een ander molecuul. Veel belangrijke biochemische processen in het lichaam zijn hiervan afhankelijk. Een voorbeeld hiervan is de verandering van homocysteine in methionine. Methionine is onder andere belangrijk voor de synthese van creatine in het lichaam. Betaine kan dus zorgen voor meer massa en kracht door meer creatine in het lichaam te realiseren.

Methionine speelt ook een belangrijke rol bij eiwitsynthese. Door het beschikbaar hebben van meer methionine wordt de eiwitsynthese opgevoerd waardoor het potentieel voor spiergroei en krachttoename beide verbeteren.

Betaïne kan ook een gunstig effect hebben door het bevorderen van een gezonde homocysteïnespiegel. Een hoge homocysteïnespiegel kan de insuline signalering aantasten, dit kan je spiergroei en vetverlies negatief beïnvloeden.

Ook kan betaïne het niveau van S-adenosylmethionine ofwel SAMe verhogen. Het hebben van een gezond SAMe niveau kan een positieve stemming ondersteunen, de gezondheid van de lever ondersteunen en helpen bij het herstellen van gewrichten.

Betaine dosering

Het wordt geschat dat de meeste mensen ongeveer 1-2 g betaïne binnenkrijgen via hun dagelijkse voeding. Echter heeft onderzoek bevestigd dat het nemen van extra betaïne verschillende gezondheids- en prestatievoordelen biedt. Daarnaast bevestigt onderzoek dat een groot deel van betaïne verloren gaat in het zweet dat ontstaat tijdens het sporten.

Omdat betaïne eiwitsynthese kan stimuleren en cortisol kan verlagen is het zinvol om zowel voor als na een intensieve training een dosering te nemen. Vaak wordt het aangeraden om 1,25-1,5 gram betaïne tweemaal per dag te nemen, bij voorkeur voor en na de training.

Bronnen betaine

In het menselijk lichaam wordt betaïne verkregen uit de afbraak van choline en daarnaast wordt het gevonden in een aantal voedingsbronnen waaronder: bieten, broccoli, schelpdier en spinazie.

Conclusie

Betaïne kan helpen om je kracht en spiermassa te vergroten. Het heeft nog niet de naamsbekendheid van creatine, maar het krijgt steeds meer aandacht. Naast voordelen tijdens het sporten heeft het ook het potentieel om je algemene gezondheid te ondersteunen.

Betaine kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

Betaine     betaine-xxl-nutrition