ZMA

ZMA is een combinatie van zink, magnesium en wat vitamine B6. Normaal gesproken is het een volledig natuurlijk product dat de spierkracht en anabole hormonen bij getrainde mensen aanzienlijk zou kunnen verhogen. Zink is bijvoorbeeld vooral belangrijk vanuit een bodybuilding oogpunt vanwege zijn rol in de productie van testosteron. Het is hierbij belangrijk om te beseffen dat een hoge inspanningscapaciteit kan leiden tot het verlies van vitaminen en mineralen in je lichaam.

Functies van ZMA

Atleten hebben vaak lagere niveaus van zink en magnesium als gevolg van overmatig zweten of onvoldoende eten. Lage niveaus van zink en magnesium hebben een erg negatief effect op de spiergroei. Tevens speelt zink een cruciale rol bij eiwitsynthese en celgroei. Het is dus duidelijk dat mensen deze mineralen en vitaminen nodig hebben. Wat ZMA uniek maakt is de vorm van de zink en de verhouding waarin het wordt gecombineerd met magnesium en B6.

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 metabolische reacties. Het is essentieel voor botkracht, een sterk immuunsysteem, spiercontracties en een gezond zenuwstelsel. Een tekort aan magnesium is een belangrijke oorzaak van een slechte slaap en kan ook leiden tot insuline ongevoeligheid.

Vitamine B6 helpt het lichaam om eiwitten om te zetten in energie. Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het samen met foliumzuur en B12 werkt om het risico op een hartaanval te verminderen.

Alle drie de mineralen zijn krachtig, maar samen kunnen ze nog effectiever zijn. Hier een kijkje op de mogelijke voordelen van ZMA.

Hormoon verbetering
De studie die meestal gebruikt wordt om de effecten van ZMA te ondersteuning is uitgevoerd door de Western Washington University. 12 rugby spelers namen s’avonds ZMA voor acht weken, een aparte groep kreeg een placebo pil. De atleten die ZMA namen hadden 2,5 keer meer spierkracht winsten dan de placebogroep, de ZMA-groep steeg met 11,6% in vergelijking met 4,6% bij de placebogroep. De ZMA groep had ook een 30% stijging van het testosteron niveau, echter had de placebo groep ook een stijging van 10%. Opmerkelijk was dat er geen veranderingen waren in het lichaamsgewicht van beide groepen, wat wellicht kan suggereren dat ZMA geen effect heeft op de spiermassa.

Wel is het zo dat een recent onderzoek suggereert dat het gebruik van ZMA geen significante effecten heeft op testosteron niveaus en het metabolisme van testosteron bij proefpersonen die voldoende zink via de voeding hebben geconsumeerd.

spierafbraak vermindering
Tijdens het trainen kan het lichaam en zijn spieren worden afgebroken om energie te produceren, dit wordt katabolisme genoemd. Hoe korter de afbraak fase hoe sneller de anabolistische fase start (de fase waarin je spieren zich herstellen) en hoe sterker je kunt worden. Hoewel verschillende bedrijven vertellen over het vermogen van ZMA om afbraak tijdens de training te verminderen, is er geen overtuigend bewijs om dit te bevestigen.

Kan het immuunsysteem stimuleren
Het is bewezen dat zink het immuunsysteem kan versterken en dat een tekort aan zink de tijd van een  verkoudheid kan verlengen, spieratrofie kan veroorzaken en kan zorgen voor een lagere eetlust.

Bronnen

Zink, magnesium en vitamine B6 zijn van nature in veel voedingsmiddelen aanwezig. Zink is  onder andere veel te vinden in: rundvlees en ander rood vlees, schaaldieren (zoals oesters en garnalen), noten en peulvruchten. De biologische beschikbaarheid is hoogst bij: vlees, eieren en vis vanwege de aanwezigheid van cysteïne en methionine, deze aminozuren verbeteren de zink absorptie in het lichaam.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn onder andere: bananen, noten, bruine rijst, melk en spinazie. Vitamine B6 is veel te vinden in granen, bananen, zalm, aardappelen, kip en kalkoen.

Dosering

De meest succesvolle ZMA producten bevatten:

~11mg Vitamine B6
~450mg Magnesium
~30mg Zink

Medisch gebruik

ZMA wordt soms gebruikt bij de behandeling van depressie vanwege de testosteron verhogende eigenschappen.

Conclusie

ZMA supplementen zijn veilig maar ze kunnen overbodig zijn als je een uitgebalanceerd dieet hebt. Wel is het zo dat je een ideale mix van vitaminen en mineralen krijgt die je hoe dan ook nodig hebt. Ook is het aangetoond dat ZMA je testosteron en je krachtwinsten kunnen verhogen.

ZMA kopen

Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om naar het desbetreffende product te gaan.

zma body&fit     zma xxlnutrition     zma bodylab     zma myprotein